民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
【立場新聞請進】fb live個標題唔好擺連登上檯ok?
https://lih.kg/1420333
果班losers叫佢哋出屋企個門口都難啦屌
明白 咁不分化 各有各做
屌完翻嚟講翻記者會有咩可以做多啲
推呢個
巴打絲打真係好勁
強調返我地係提供另一個角度嘅資訊管道俾觀眾,同埋講多錯多,好易俾共報攞嚟做新聞。
重複都唔緊要,但有經驗值所以多啲人玩好啲。
大家 Power Level培育好多好多出色嘅哥哥姐姐。
所以唔建議設問答
反正佢地真係無代表性

分區果個我係指而家成日有果啲街坊播片重播
直接同佢講咩叫LOGICAL FALLACY
好似有十五種
然後就會自動收皮架啦
我覺得可以每次換1到2個 不定期換咁樣
帶多個翻譯穩陣啲
呢個係我第一個post. 我啱啱join. 我係一個做creative strategy(策略) 嘅人,啱啱睇完記者會, 覺得大家好盡力做到最好。

我只想講,若需要幫手無論係寫稿或需要策略上嘅意見etc... 隨時聯絡我。

若果呢個政府而家玩輿論戰,開咗個輿論機器,咁我哋就要同佢鬥智。

小小提議:若果記者會,係開喺每日差佬個記者會之後,會好啲,因為有機會係抗爭者嘅記者會上,逐一擊破差佬嘅論點。

唔該曬🙏🏻 大家加油。
代表性既問題真係最大既問題
你spin 去林鄭都冇用,事實林鄭係代表政府,代表港共。佢都唔會講出口佢代表市民。
對讀者而言,發言既人係邊個係好重要,起麻我會問點解佢地可以代表到市民,甚至係連登? 連一個科學d 既解釋都冇 (即係經過連登投票etc)
就算你地連登仔覺得佢地代表左你心聲,但其他讀者唔會知。
啱!
以其人之道 還治其人之身
原諒我比較長氣。首先利申覺得個表現已經超哂班,特別考慮到三位同佢地背後團隊只得一日時間準備。無論係態度、講野既深度都贏哂政府用無數人力物力堆砌出黎既記招。但既然係同政府鬥,最理想就係可以贏到幾盡就幾盡,越能贏到淺藍同中立支持、越能鞏固支持者、越能展現我地背後既理想同信念就越好。

講番正題,其實係個記者問之前其實我無多諗過個代表性既問題,個記者大概係想問:你地既然話唔係大台,唔能夠代表所有人,咁呢個記招有幾大代表性、有咩新聞價值

佢問既時候,我腦海即刻出現既答案係:
政府個記招又可以代表邊個?既唔代表香港市民,甚至亦代表唔到成個政府,連政府部份ao eo, 唔同層級既公務員都出聲表明不滿政府係呢件事上面既立場同處理方法。即係話,好嚴謹地講,政府既記者會其實亦只係代表企出黎既幾個人。點解記者唔挑戰政府呢一點?

我唔知有幾多人有類似諗法,如果根本唔係主流意見就唔需要理,轉去構思其他答案。但即使假設呢個答案係一部份人既心聲,都未必適宜係記招講,因為有聽眾可能覺得太串,記者亦可能覺得無正面答到佢問題。所以似乎需要既係包裝同再發揮,例如話:
民間記招只所以話自己唔代表所有抗爭者,係基於尊重每一個抗爭者既意志,而呢場運動參與既人咁多、層面咁廣泛,貿貿然就話自己代表全部人係粗暴既做法。尊重不同意見同要求政府正面回應各大訴求一直係呢場運動既大原則同目標,民間記者會堅守住呢d 方向。

但我都係覺得咁樣講未夠理想,有無巴絲可以幫手諗諗點樣去完善佢一人計短二人計長
有冇可能list out到背後包含咗咩group既聲音

1.答同路人已經足夠(但係等於冇答過,但比較保險,始終你唔係大台)
2.答記者想要(幾多%係和理非,幾多%係勇武,幾多%係物資組.....)

什至可唔可以公投一次

唔需要係連登做,冇意思,現階段應該將平台spread出去
(繼續針對)
請你回應番 你認為示威者行動升級 及遊行人數下跌是否代表有部分市民都未必認同所有訴求? 例如公務員集會中 前公務員事務局局長王永平都將焦點放在撤回 及 獨立詢查協員會上
你會唔會認為暴力升級後 市民未必支持釋放所有反送中嘅被捕人士 市民有機會認為近日嘅行動已經遠超於可接受範圍並認為被捕人士係罪有應得?
未被人屌過?
睇返而家個【全港反送中聯席記者會】現場直播
佢地係拎住民調結果數據出黎講
說服力大得多
至少唔會比記者再針對大台認受性黎問
最難答係第7條
搵街坊就變城市論壇架喇
同埋會話有揀過條件
專登煲 偏向示威者
一陣搵個阿伯上黎話我收左錢佢叫我咁咁咁講
就仆街架喇

唔建議做
人地冇所以自己冇呢個唔係好答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞