民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
文宣圖
呢個
流水抗爭
流水記者會
下次唔同人出
1)嘉賓環節可以phone in 形式,比幾分鐘舒發己見,再接受在場記者一兩句提問。至於有無有無可能一個號碼同時可以hols 起幾條line,咁在場時再隨機去揀,從而做到一個無篩選既機制?

2)覺得發言人不必要每次都係今次既三位,可以由一位有經驗既,帶住d 可能第一次既,一來減輕工作負擔,二來可以比唔同有志願既手足都試下,大家蒙面隱藏身份,we are a group as a whole, one for all, all for one. 發言人只係一個載體,面具下既身份根本唔重要,大家可以善用呢個特點。
如果用poll 呢?
大數據撚係時侯出手
時間當然越多人睇到越好
但都要考慮:
主辦單位得唔得?
如果開係popo後面, 你又夠唔夠短時間內組織論點同資料反駁?
我覺得最重要嗰點係:
唔好做你唔鍾意嘅人

個人認為可就以下幾點考慮

1.代表性
唔需要你哋係大台,但必須有支持度,政府強調抗爭者係以年輕人為主軸,其實可以喺記者會帶下各階層代表,咁先顯抗爭活動受大眾支持

2.發表意見方式
你哋有提過唔想淨係得網上聲音,嘗試透過街站,親身對話吸納意見

3.面對尖銳問題
千奇唔好講呢條唔答,其實你哋把聲係會入哂咪,同埋其實答埋都得

例子
-玉石俱焚
我哋睇到嘅係政府唔回應,巿民有訴求,政府唔聽之餘仲武力鎮壓,不理巿民受傷,咁唔通唔算係玉石俱焚咩?

回應時可以用多政府譴責嘅說話話返政府
有大台 失敗不遠矣
藍絲logic
政府代表1200個選委
民間記者會代表699萬幾香港市民
成件事,有能力控制,調停既,就係政府。

當政府眼見事情不斷升溫,做既事就係出黎話,事情會比現在更嚴重,用心明顯係不欲解決問題。
如果香港再係同一模式管治落去,就會俾政府令到全個社會玉石俱焚。
你地做得好好啊
係呀!
所以唔需要咁rush去做
唔work
連登仔做乜咁想代表其他人
但唔認代表連登仔

實事求是
唔好吹咁大
Pish
重點要每日反駁政府每日9 up過d歪理
派埋新聞稿/片/圖俾傳媒
每日唔同持分者上去咁先夠中立
語氣態度要強硬d,表示我地不滿
一定要次次唔同人
辛苦哂各位巴絲

有少少建議
1.可以着恤衫,頭盔口罩可以照用
而家比人感覺似大學con 會,感覺記者睇你唔起

2.所有港獨問題全部spin 去堅決維護一國兩制,支持落實雙普選個度

3.玉石俱焚叫佢問翻林鄭,插多佢幾下,點解一個地方領導人會咁惡毒,想所有香港人一齊死

4.解放軍個度spin 去林鄭管治無方,一意孤行,唔聆聽市民意見,政治問題應該政治解決

5.問前線問題個d都係spin 去林鄭,運動行到呢個地步,只有一個人可以叫停,再順便提下6月份到而家既運動,係政府無視市民,市民先將行動升級

6.有巴絲提左,最好有圖片,影片,如果有數據會更好(好似垃圾波咁9up 下d 數據)

答任何問題之前,要清楚一樣野
就係我地要講我地想講既野,有位就spin
所以最好準備定6月份到而家所有運動/衝突既資料
一有機會就提警察濫權/林鄭無能

希望幫到手
唔好網上啦,歸納一般市民既意見味得

網上 👉🏿 大家

網民 👉🏿 市民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞