民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
但q and a 係必然會問睇法既問題
全民記者 (網媒)
civilianreporters@gmail.com
麻煩加入 media list
果記招做得好,便相成為香港 外交官
建議:
1)希望每幾次換人,唔好被人捉之餘可以日日開
2)無根據嘅問題請帶回連登,明天再答
唔可以太遲
因為電台電視台6點及6半main cast
以第一次嚟講,其實真係表現幾好
個人係q&a part有少少建議

1) 要keep住唔需要記者表明身份,因為當你知道對面嘅身份自然就會有唔同態度,我地做到嘅係要帶出事實,比d真相公眾睇,如果因為對方嘅身份而有唔同嘅態度回應,感覺唔太好

2) 如果有三個代表出席記間會,我覺得應該一至兩個係最前線(因為行動好多時都係前線決定,佢可以回應多d關於行動嘅問題),一個係和理非(可以回應警方/政府記者會嘅抹黑),一個係街坊(帶出佢地無辜辜食彈、被打、被拘捕、被罵或者被影響嘅經歷)

3) 盡量答哂所有問題,唔識答唔緊要,一開始講到明唔係好識答,然後講事實,請真相,強調背後原因。咁就可以避免比記者chur住唔放(雖然我都唔知work唔work)

4) 數據好緊要,可能要有人負責收集數據(幾多粒彈,傷左幾多人)

幾好 加多句我地唔去指責政府 而去指責示威者...雞蛋同石牆 我地永遠企係雞蛋到
支持
會唔會係租場要 12 點交?
自推
叫緊口號嘅都代表到,有兩百幾萬人叫緊,仲唔夠
咁你即係代表邊個?
如果話代表街坊
一個公平公正透明嘅搜集意見方式係點而得出記者會意見?
會唔會只係一個街坊意見俾你吹到代表廣泛街坊意見?
呢句野激死班藍絲廢老
木木奠⻖所作所爲先係 玉石俱焚
抗爭者係要建立更完善嘅制度
建議可以有限度,合適地提下已經有6位市民以死相諫

唔可以提太多,提太多會變消費義士。

最後順便要提埋各位抗爭者珍惜生命,唔值得用生命去對抗麻木不仁既政府,搶埋道德高地。
擺工應該好多人都意見,如果發動200萬人擺買,1.可以慳錢,2.可以比多些壓力商鋪,由得自由去行幫趁,希望做成香港死城咁,祇要有得兩三個星期,商鋪一定叫苦連天,就連商鋪都加入聲討政府,就有證據政府無能管理香港。

守護香港 重奪話語權
首先,我不能代表所以市民,忖測所有唔出黎遊行既原因。我認為五大訴求,是否全部同意,其實唔重要,但同意部分訴求,或者所有訴求既人都有一個共同基礎,就係尊重人權,法治,公務員問責等等制度精神。所以五大訴求,是否全部認同,每個人不同,但訴求背後既價值精神,我相信係普世價值,每一個人都認同。

我認為示威者的行動升級,以及警方都有相應行動升級,示威者的升級,其實可以歸咎於政府及警方的不是,因為公權力在政府,在警方,市民其實係不對等既武力,政府機器,組織下,與政府警方產生衝突。至於示威者的行動升級,希望市民諒解,市民唔會無緣無故升級行動,因為,我相信香港公民的質素係遍高既。
追求民主自由嘅香港人?
其實我覺得而家時間Ok,可以趕係午間新聞前出街,等市民有個 first impression先。
如果五點幾先做,反為會趕唔切六點半/七點新聞出街
同意!
真心無價呀!
無大台嘅記者會係咁就好!
🍰 🍰 🍰
push
我同某幾個大學辯論隊老鬼想幫手 有冇咩渠道加入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞