民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
無錯 一定要澄清
民間記者會初衷係令啲唔上連登既人知道發生緊咩事 令多啲人睇到社會上既聲音同訴求
就好似一個多啲人睇到既有聲版連儂牆咁
其實我覺得我地有必要開個PO
話比人知我地對民間記者會ge認受性
攞住政府份新聞稿嚟答已經大把嘢講
好波!
希望可以揭露更多被不公平對待而又無被報導嘅事件
民間記者會

做得好好,絕對支持!
呢個處理上要小心有技巧
因為林鄭回應傳媒時候其實有相同情況 而效果相信大家都知道
我最R爆頭係,既然只係一個平台
好似會定咗個啲rules就任何人都講得咁
如果藍絲癈老要發言
甚至成群嘅三毛(出鏡可能有三元添)要發言
點拆

最壞情況係記者會變咗民眾鬥民眾會
或者起碼會被批評係另一個一言堂

如果每次有個集會俾大家發言,再投票選出三至五位記者會發言人,次次唔同人
演變成一個恆常嘅民眾議會+記者會
同我大大力推
唔好再充大頭扮代表好多街坊喇
連登就連登
個個都知你地係連登仔
黃絲話proud of 你地,即係俾個話語權連登仔
你地自己反而唔認

一唔認就持份者基礎同議事過程係點呢啲野答唔到架

係連登出
就堂堂正正認
講點樣構成,點樣討論
有無答咗每日幾點開記招未?
記者問問題前,要講係邊間報館
人地有pr team
我地咁多人自己做埋啦
完全唔知popo開過記者會
5.代表性問題
再有仆街記者JER住問代表性
就問撚番佢覺得淋病開個記招就代表到全港700萬人咩
淋病講一句就代表全港都覺得係暴動咩
淋病都唔係我選出黎 都唔代表我
唔需要執著呢個平台(唔係大台) 代表幾多人 總之就係港共以外嘅second voice
我想問下點樣可以加入TG group 今日答問有幾點建議/答題方式想比返
光復香港 時代革命
俾返記者拎咪問問題
起碼要佢地講下黎自邊度先
等大家都可以清楚聽到

做多幾次就答得越黎越好架啦
唔好爲左迴避尖銳問題就玩官腔
咁就變左同政府無分別
加油呀!
手語有乜問題?
Good approach
其實我覺得整體上來講都講得唔錯,不過有幾樣野想講:

1. 下次如果可以事先寫低記者問嘅問題,個印象會humble好多

2. 唔使每一條問題都答晒,尤其係嗰啲好尖銳嘅問題,如果唔識答嘅話,我覺得直接講呢個問題答唔到,會比較直接
唔同. NOISE 唔同
我地係為左怕其他人只係聽政府講. 冇聽到呢邊0既意見.
政府之前都冇記者會, 咁呢個會都唔會有.
依家係佢地咁搞, 見到有危機. 所以先有呢個會0既出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞