民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
仲有好多嘢可以玩

場地 (政總門口?警總門口?立會門口?)
佈置(影射黑警記招)
衣著(林鄭套裝加 Gear)
人選配搭
MC
推呀
用咁短時間做到份聲明已經好叻,由其是Quote番經濟數據👍

其實係呢方面更加可以圖文並茂,用番政府或者公開嘅數據Quote番出處去support (你見班狗官都係9 up, 我哋可以用番佢哋出/公開資料大把大把車埋去)

搵市民上去就要小心對方會講咩,同埋有機會有衝突,睇下上次林卓廷721個記者會,你會睇到你係控制唔到受訪者講乜,同埋未必人人支持你嘅睇法,咁會有反效果
下午倒升拯救香港
支持!
要搞落地記者會recap
根本就唔應該有QnA
QnA佢地只係答到個人既睇法
代表唔到網民
佢地唯一既目的係將網上既資訊同主流意見整合
再係現實報告番出黎
記得講埋有需要可以提供片段
按示威地點決定
所以下次我prefer機場
作為一個連登仔,首先我地係「香港市民」

用網民/網上,感覺就係小圈子圍威喂,所以唔需要用咩網上 網民 網絡意見

大家/市民既意見/想法
記得每次都要影cctvb 有出席
係連儂牆做宣傳順便話比人聽
cctvb 選擇呃市民賣港人
第2點好重要
無QA 就唔洗搞記者會,就咁發新聞稿咪得。
其實回歸番開民間記者會嘅目的就得
就係唔想政府個四點記招歪曲事實, 洗人腦, 變左得佢地一方資訊公佈
內容重點係澄清政府不實資訊

其次係Q&A, 三位企得出黎, 你地可以講番你地嘅個人意見 (甚至代讀大多數聲音嘅意見)
我地無大台, 無代表人物, 每個人背景立場都有差異, 我地唔係得一把聲音
呢個就係我地嘅特點

個記招要make noise, 同以前四點鍾許sir一樣, 佢唔係唔柒, 但佢make 到noise, 啲人甚至以娛樂嘅心態, 每日等許sir, 想捉佢啲野出黎做文宣

你地三位, 甚至未來會上去嘅人, 唔好介意發表個人意見
咁當然會有人認同你地, 有人唔認同你地嘅代表性 (咁咪可以引起討論囉)
民間記者唔代表所有巿民嘅意見, 但上得去講嘅野,就係巿民眾多意見立場嘅一部分

除非重大議題, 否則下下等公投俾答案, 記者自己搵料都得啦, 唔好俾呢啲框架框死自己
Power Level 緊!
要多謝記者!
我地每個區連儂牆加個記者會表達意見箱,每日街坊可以發聲,每區牆負責人可以 send番意見相俾記者會發言人每日係記者會讀出,咁就算街坊呀叔唔識上網都可以透過大氣電波發表意見,我覺每日發佈會可以加呢個環節,咁你個民間 base就廣好多
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞