民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
依個唔得 唔係賣緊廣告

要癲就放5大訴求
非常同意。我地唔同高官一般見識。不能回避問題。只能直接話答唔到。或之後/明日再答等等。
要證明真係代表到民意
贊成
其實佢地都幾明顯tip咗
問題有某啲字眼 就會有相對嘅回應
如「罷工」「失民心」「大台」
支持年輕人敢作敢言!努力加油,香港未來係你哋嘅
最好揀夜晚食飯時間去開
就算CCTVB唔播都有其他媒體會播, 有好多茶記餐廳商場都已經冇播梗CCTVB
岩,收集唔同消息發佈會,係民間發佈會,唔係記者會,因為又唔係大台,咁點代表人回應
支持
覺得可以針對近日對家行動做總結

1.點樣警黑合作
荃灣北角既不作為,放生
用近日警力既數量再番去質疑元朗黑夜既官方講法

2.點樣對市民既暴力
對民居射催淚彈
對居民不禮貌,呼喝甚至粗言對待
呢一切係表達緊警方已經情緒失控

3.點樣不公平對待
對年輕人士既辱罵,無理搜身
男警搜女
放生藍底人士等

4.提出我地既質疑
例如個防暴警察「同志們」同無委任證
元朗個日話唔夠警力但之後見到警力既程度
係令人有合理懷疑解放軍已經混入警方要求政府回應

將個焦點對準5大訴求今日做得唔錯
再可以擴大至政府無為同警黑合作
其實係咪唔洗Q&A環節 淨係發佈會就得?
發佈間民間消息 街坊事蹟 公布警權過大既證據
只需要show不同現場事實 證據🤔🤔
集思廣益,唔好起底,開得記者會預咗會有針對性問題。
佢地已經問得唔算入肉。
試下咁拆?
「每個人解讀唔一樣,唔可以代表所有人意見。激進示威者可能選擇升級,溫和示威者可能用佢獨立方式抗爭。但肯定答到嘅就係政府過去已經香港人同香港優勢玉石俱焚。」
其實想問,如果有第二組人聲稱自己都係民間記者會,咁我地點分清邊個係邊個?定係本身講事實嘅我地就都唔反?
邊夠時間做準備.. 民間自發黎..
Q&A要限時 15-20分最好
其實個記者會有冇代表到民意有冇認受性,開完播岀街有回響有反應嘅,個記者會咪有囉,如果冇反應咪收皮bye bye 唔會再開就係咁簡單
可以問下沈旭暉意見
雖然佢唔係同路人但佢都好支持今次運動,所以佢都應該會樂意比D意見你地
以佢學識可以俾好多寶貴意見你地去點樣run呢個press conf, 不妨試試

https://www.facebook.com/shensimon/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞