民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
限QA 時間就得
push
要強調警察已經犯左法,係犯左法!!!! 係因為佢地犯法但無法律後果,先令到民眾要用自己方法去制裁佢地。你地可以反問當一個警察違反警察通例,觸犯酷刑罪/人權罪,知法犯法但完全無後果,咁人民可以點?
上次泛民 都比人問武力問題
泛民咪答 不分化 不割席 已經 大方回應啦
今次反而答得遮遮掩掩咁
下次就係機場搞
我無野講 我唔解鎖 我搵律師 唔好凶我 我投訴你
Push
要俾個訊息佢地洗腦 冇大台 問多左自己就會收皮

同行隔離巴絲打幫手記下問題
即場Q&A可以省去,呢住支咪既又點可以即使上網收集意見整理然後代表回應?咁同泛民班代議士有乜分別?仲要無選舉授權,即使有都會變泛民大台。
在下認為原意是將網絡聲音帶出民間是好,但被免築起大台,被政府收編,應該採用單向發聲明方式澄清版政府抹黑誤導之事,以正視聽,再大家自發印聲明落社區派發,貼連儂牆。
記者會不能長時間有效運作而避免築起大台搵代表被政府收編之憂慮。
關於玉石俱焚個回應

玉石俱焚比喻美玉和石頭一同燒毀,好壞不分,同歸於盡
証明林鄭認為自己高高在上,將市民,或者係市民嘅訴求睇成石頭,代表高官心態係極度離地,根本無辦法服務市民
3個素人嘛
清有少少野搞錯左
佢地係政府記者會得唔到尊重唔代表佢地可以係到唔尊重返民間記者會
尊重係雙向,既然佢地唔尊重點解要尊重返佢?
我覺得3位巴絲做得相當好
一定要係popo之前,first impression既問題,仲可以迫佢地係唔夠時間情況下回應番

好撚緊要

一!
撚!
定!
以!
搶!
閘!
開!
玉=林鄭
石=市民
佢仲係當自己係位處高位,冇放下身段意平起平坐
俱焚 係雙方,政府自己不作為,只係單方面鎮壓
冇意解決問題,唔好將個責任推曬落市民度
係隔離post咁樣post左希望三位發言人睇到

記者就係要問得尖銳 佢問到你答到既話 其實變相幫左你
如果唔係要記者做乜? 求其問既話落去城市論壇好過啦
要記住 記者會上任何報館記者都有 要做多兩手準備
今次只係第一次 係冇pr訓練同經驗已經算係十分大體同唔錯, 大家唔需要指責記者或者台上三位發言人
記者提問既野係值得思考 記者只會為報導唔會因為你係學生因為你係第一次而避重就輕

呢個時候係需要作出檢討 我有信心三位發言人下次再見記者既時候會更有信心能夠應付自如

多謝你地 真係要好有guts先可以企上台
全面杯葛黑警廢話會。 連登仔女高質文宣要廣傳。
各位應該係公海狂推新聞稿先,唔洗煲同讚個Q&A住,因為未成熟會俾位人入。
係內海先諗點改進
唔好on9, 咁叫前線自首有咩分別?
仲有想多謝背後推動呢個記者會既巴絲
本身仲驚勇武同和理非會慢慢分化
睇完呢個記招d希望番晒黎
只收集記者問題!放上連登討論,翌日先答!!
https://lih.kg/1420332
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞