民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
同埋每日係18區唔同地方搞
你又幾好心機 仲會諗 由佢令學生入唔到大學都係老師已經錯曬
今次絲打講野夠大聲相反男仔就有d怕羞,btw第一次搞好叻啦,好過班高官錄音機

人哋都道咗歉 係屌不如屌撚咗琴日無道歉喺天水圍累手足畀狗拉嗰個垃圾左膠先
引多啲數據,例如五大訴求就可以引民調結果,咁就可以顯示民意基礎
對於認受性/代表性問題嘅回應:
時間倉卒,能力有限,唔能夠代表所有香港人同抗爭者,但一定多過林鄭政府代表嘅777票
支持
做得好好啊
咁又唔好
梗係唔認為衝擊行為下跌同人數有關
大多數人都有嘅共識 亦都請警察唔好再濫用暴力
同時市民亦未必能夠全天候抗爭
依一個係自發嘅行為 唔係有所謂嘅收錢嘅荒謬講法
我地係要透過增加管治成本令政府回應
唔係為左針對傷害人而升級
其實我覺得幾好 無傷大雅笑話先係年輕人!全部過分正經反而冇嘢講
手語佢做得好好,中英都即時傳譯
利申: 睇唔明
只收集記者問題!放上連登討論,翌日先答!!
https://lih.kg/1420332
準備多枝咪俾記者發問啦
真係好細聲聽唔到記者問乜
係咪我聽唔到定無講?
D記者問問題之前有無講自己係邊間?
如果無講可以要求佢地講, MARK低
咁大約都知邊咩報館會問D咩

另外, 如果係單方面純粹係發放一D 主流媒體無報出黎既新聞
咁其實唔需要問答環節

終於有人說出真理
一個是受薪,而且是首長
我們只是小市民
唔可以咁做
一定要答一定數量嘅問題大方咁走
因為要顯著出我地嘅誠意 同政府完全唔同

頭先live最尾都聽到記者講
「原來同個政府一樣 想唔答就唔答」

我自己講下自己睇法

1.代表性問題
代表嘅 應該係遊行嘅聲音
我地代表緊嘅係二百萬以上嘅人嘅聲音
大家共同嘅目標 就係希望政府回應五大訴求
或者會出現左一啲其他嘅訴求
但係 大家對五大訴求嘅渴望唔會改變

2.玉石俱焚嘅問題
其實一眾市民一眾示威者都係希望民生好 經濟好
大家所謂嘅玉石俱焚冇人想真係發生
然而政府一意孤行 漠視左民意
一眾示威者無可奈何地要而一啲不同嘅手段去使政府回應
我地就此希望 政府肯跨出一步 去同市民同行
一齊令香港 成為一個經濟 自由並行嘅社會
一齊令香港變得更好
第一次開,算係咁,一個絲打救全家,仲有進步空間,但都讚吓你哋敢企出嚟好撚過啲鍵戰狗毛,加油,共勉之!!!
之後嘅遊行多數係喺地區舉行
唔似喺港島個個都識行
一嚟地區遊行有啲巴絲住好遠可能因為咁而唔出(eg東涌到將軍澳)比起就咁去港島遠好多
假如問到大西北出港島可以話港島係返工集中地個個搭到熟?呢個我唔係好識答
同埋可唔可以話未試過兩個月內咁多遊行可能有啲人會疲倦所以出少咗幾個?
sorry有啲亂
得一日時間都搞得成 仲聯絡哂啲記者 呢下唔話得
有需要甚至可以提供片段以證真偽
搵街坊上黎講,又要小心街坊比記者陰到問題圈套
需要記者問問題前自報家門先
市民有權知道,唔通佢霸咗個airtime鳩問都ok咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞