民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
話返去做資詢,點解要開連登名?
個人補充

Q&A環節要set時間
hold太耐好易令之前既講話同問題失去重心
更甚加大機會跌入陷阱

答問題方面其實我覺得今日已經表現得相當唔錯
但 睇得出絲打講野有技巧好多 相對比兩位巴打
所以下次最好都係點都搵到個talk得既上去
盡量減少俾人針既風險
巴絲打好撚勁
一晚時間做到咁多野
可以keep 住搞
keep 住改善
記者會主要功用唔係要代表民意
係要澄清事實真相(可以以圖及片配合)

代表性個問題
要知所有民意,你一係整個普選
一係大型獨立民意調查
咪撚再兇三個年輕人
有咩同林鄭講
大台果條 絲打真係答得好好
我相信呢個並非香港人所願,但係導致局勢一步一步升級,令到林鄭講出「玉石俱焚」呢四個字,正正係林鄭自己。過去已經有義士喺呢場運動入面犧牲咗佢地嘅生命,如果政府能夠正視訴求,並且從制度上做到還政於民,我相信無香港人願意見到更多嘅犧牲,更多嘅傷亡。
同記者講:如果想全面了解連登仔諗法,可以直接上連登,網址係 lihkg dot com
但係唔好情緒太激動嗰啲。嗰啲可以訪間。做記者會要冷靜派。
可以加小小句子打擊對方 例如:一。自100 200萬遊行政府無視訴求。暴力一旦爆發 即刻暫緩修例,即代表政府會因暴力事件而表態 則對和平示威集會無視?(唔好比政府9up推個波落市民到令無知既人/無睇哂所有野既人相信)二。係過去2個月既警民衝突,政府只識得擺警方上枱,無疑係利用他們,不停既衝突 換黎不停既譴責,卻不肯回應訴求,相信政府肯正面回應我地,暴力事件立即會停止。(直接屌9佢無回應,再加減少市民與警方為敵既中心,指出其實我地唔係想同警方打架,邊個打贏都無意思等。)三。政府既記者會既態度十分差,只係求其出黎交代幾句 譴責暴力,洗咩你講?香港市民無眼睇咩?講完幾句話走就走。約10點又每次都遲到?識唔識尊重(指出政府幾無能,再踩2腳)等等
我意思係個記者會講野有小小收斂 太中立 ,因為有d人唔太清楚咩事 只會怪我地暴力 要直接d指出佢地有幾on9 好似教幼稚園咁。睇下何妖佢幾大聲幾厚面皮,哈哈 講笑。btw第一次做得好好架啦 加油香港人!
同埋大前提係我地有足夠人手同時間討論
你解決唔到呢個問題 即係又變返一言堂
守護香港 反對警暴
小小建議:

1. 下次再有問題係關於警方既,可邀請記者當日下畫4點問警方

2. 盡量答哂所有問題,同林奠形成強烈對比。如果驚唔記得問題可以係記者問之前叫記者講清楚幾多條問題,逐條問逐條答。我地既代表唔係AO, 無受過開記招既專業訓練

3. 下次講明幾點完

4. 每次開始之前將某d重點事項重申(例如問返之前一日,點解北角白衫企左街成粒鐘都無警察),叫警方4點回應,或邀請記者幫手提問,同政府形成互動,騎劫政府個記者會
如果係分區,係好似剛才記者+義士
定會好似城市論壇咁?有機會比市民問?
但會唔會走太前/快
定係解出去發夢?
記者會後要發放文字版既新聞稿比各大傳媒
經驗不足啫,只會愈做愈好,加油 💪
頭先埋尾同佢報恆指升就過引 條廢波係度吹經濟

唔係大台!
平衡一言堂!
Rthk出咗稿

民間記者會抗衡一言堂 促回應五大訴求處理警察濫權
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1473001-20190806.htm
尋日提出過
一係之前記者想連登問
即場問就mark低聽日答

但記招想減弱同連登關係
成個連登議論過程崩潰左

From 連登,代表連登,但講法係唔認連登係幫其他人發聲
民陣都未夠膽咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞