民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike

對住啲小朋友就發晒爛炸
平日對住啲膠官就乜撚都唔敢問
十分同意!!朱凱廸好唔應該分化,不過泛民係分化始祖,狗改不了吃屎
連登記者會,有兩點小小意見,如有連登巴絲,認同請轉載啦 😂

1.可考慮要求記者問問題前先申報自己所屬媒體,防範有記者躲在帷幕後作出『突擊』。

2.若有記者再如今天最後一個提問一樣:『你唔想答就唔答咁同政府/林鄭有咩分別呀?』,請嚴厲指出政府/林鄭是每日每時每分每秒在以公帑支薪,最高層官員每人每日一萬大元上下未算福利,而大家只是『義工』,分別當然就是天大。

#方丈係處女座中醫睇相佬
#個鼻會聞到邊度有善意邊度有惡意
#小心世途險惡
其實記者會唔係咁易攪
人地組織喺背後有成隊pr team去預測記者提問
仲要成team人諗都會好易錯

呢個都係無大台記者會既壞處
可以攪但真係要準備好哂保證回答cover大多數人意願
唔好攪咁密, 好易講多錯多
自己whatapp幫手出街
有幾樣嘢想檢討返
記者主要針對三方面

放火 磚頭 — 應該係因為由6月9日起嘅濫權行為 追打示威者 由警方逼使下 市民自發升級武力 但大家不割蓆 自有公論

代表性 — 政府無代表性 記者會主要係由七區召集人總結而就新聞稿作發言 而QA係基於新聞稿嘅邏輯解答

五大訴求 — 缺一不可 政府應盡快就各項訴求落實時間表
無錯,我地不能代表所有示威者的活動,
但我地一定能代表到5大訴求!
呢5大訴求從來都無變過,民間記招,唔係代表示威者,而係代表市民5大訴求的意願(聚焦返5大訴求)
時間太長,好易失誤。

講完自己準備好的野, 最多答5 題就好走, 唔係好易錯。

民間記者會

做得好好,絕對支持!
十分同意!!朱凱廸好唔應該分化,不過泛民係分化始祖,狗改不了吃屎
頭先聽到最後有人鬧佢地「唔想答就唔答」,唔知有冇聽錯。
邊間傳媒? 平日林鄭無答有冇咁屌佢?

btw,記者會做得好好大家一齊進步
做錯野 先會道歉

大家都要傾下點解決問題
同意
更進一步講,或者可以邀請唔同界別嘅人出席,例如被捕者家屬、出過嚟嘅救護、社工、甚至民主派嘅人
前線衝嘅人想發言可以代為讀信
其實咁回應幾好
因為好現實咁話俾人聽, 小巿民乜都做唔到
一味講抗爭講自由講人權, 對某啲受眾黎講太遙遠, 到頭來又變左泛民議員乞票果陣啲model answer

咁除左番屋企訓, 我地真係無計喎
唔認同
唔可以認同現時做法係玉石俱焚
只係為咗自保
係迫出嚟
記住一句

係林鄭教曉我哋和平示威冇撚用
聽哂問題先討論點答比較好
好多次人地問緊你地係度討論
結果無聽清楚人地問乜而答漏

同埋右邊位巴打講野唔好玩玩下咁
畢竟對住咁多傳媒、上哂電視
好易俾人拎黎做文章
呢個答案一流
我反而膽心下次點算 Q&A答得太高質
記者會唔好諗咁大去代表民意啦

澄清賽事相已經夠

要知所有民意,你一係整個普選
一係獨立民意調查
唔係所有問題都要答㗎
伏嚟仲要答? 公道自在人心
條記者似係tvb
而家要確保係上去既人都有清晰思維先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞