民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
他日光復香港無可避免要整場梁天琦像
呢個點係要攞住黎答 甚至放大
根本政府完全老屈
用港獨 暴力 經濟 搵食 分化
要逆轉藍底 用藍打黃
一群人打一群人
自己食花生

我地係要爭取最大嘅民意支持
我地根本唔怕答問題
我地唔會做戲狡詞
因為真相從來都係我地呢邊
白警搵人代言啦
好危險
支持
不嬲d記者對住官係好收歛
所以利君雅咁爆完全係超出左所有記者既慣性手法
有個英文巴打
被人問解放軍
話市民會返屋企訓教
自己都笑埋
好可愛
但咁樣D記者未必黎,因為要消息佢地自己都搵到
民間記者會去抗衡CCTVB同政府啲記者會係對得好正政府黎攻

不過要 focus on 民間 唔好淨係出連登,要落區搵人,(好似民賤聯幫乜乜七七申訴咁) ,要有市民聲音。

搞手搞好個場,轉播,搵傳媒,就已經好好。
係區做埋直播 / 轉播仲好
因為政府記招最毒係經CCTVB 入屋,直播一次, 6 半又一次,LOOP 一日。

香港人加油!!!

文宣組,公關組要人呀~~
可以 但一定要冷靜!可以喊,感動激動到喊,不過驚勇武被🐶起底
係咪前夾點答 啲咪好收音
可能帶咗口罩
希望你地可以諗清楚記者朋友問嘅問題
佢地係代緊錢入你地袋
佢地嘅問題有啲代表到公眾嘅疑慮
你想做到個記者會有認受性
而唔係黑警個隻圍威喂個隻記者會
就要做到公正持平尊重多方意見
可以用多啲圖像嚟表達前一日發生嘅事
前因後果etc
另外呢英文回應個度有啲薄
回應得唔太清晰 如果要多啲media exposure
係唔可以忽視呢一環
整體都好好架喇
加油
應該要搵街坊/示威者上黎做訪問咁 唔係針對你地做Q&A 你地個定位係一個平台 你地可以答既野只係代表緊自己
你地應該係做present 播片 回應政府/警犬言論 唔係比記者質
why not both
代表性問題

如果記者問 你地係咪代表網民 市民
你地覺得自己有幾大代表性

可以答

我地唔係大台 係一班真心愛香港既香港人
如果大家覺得我講既野代表唔到你
我地好歡迎你來呢個記者會發言
因為我地大家都係香港人
唔係呢個與民為敵既政府

5. 代表性問題
我地代表既係真相! 我地係將真相話返比大家聽! 所以記者會既目的係將真相話比大眾聽!
有民意分歧既問題(呢到唔係指連登民意,而係指整個香港既民意) , 答既時候不需要表態

好同意

強調返講既野係一啲事實 一啲fact黎
唔係咩意見 咁又點會係代表

建議問答環節只係clarify返個記者會內容
或者將佢講成係一個邏輯
例如 獨立調查袋住先 可以直接話無雙普選又點可能獨立 之後再講缺一不可

同埋組織嗰度都可以話大家都係有正職 係用工餘時間搞
強調返成個運動唔係學生暑假搞搞震 係有上班人士 打工仔參與
仲可以串返政苦全職收我地納稅人錢去講一啲不實既事(經濟嗰啲)
建議佢地做返詳細既調查先
如果有啲即時唔識答要學識射返個波俾政府答,咁就立於不敗之地
我覺得可以有氣勢少少
明白既 今日太多野我地要檢討
對~ 要引用返政府嘅口敏 !
爹都唔敢爹
如果毛ee係道佢敢咁講野咩
可唔可以用拍片或錄音方式,播出意見?
咁對依個平台會唔會好啲
可以學政府重覆啲point
佢地成日提「損害一國兩制」「污衊國家」
我地可以不斷提
「警黑勾結」
「政府唔敢面對群眾」
開得press con 就係公關show, 要先攏絡記者嘅心,起碼要等佢地覺得林奠同連登嘅press con 有好大分別,嗰邊攞唔到嘅尊重呢度有,嗰邊問唔到或冇回應嘅呢度有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞