民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
就呢點可以解釋比人聽就係因為政府所謂既代表性唔代表大多數人,所以先有呢個平台或者渠道比大家去清楚了解大家諗法同埋訴求
記者問問題前要表明身份先答
真係要特別讚絲打 淡淡定定 直視記者 有條有理
另外如果有啲問題真係未有資料答 可以話寫低 返去有足夠資料再答 會係連登發布同email返比記者?
我都覺得認受性係好大問題 究竟有幾多人授權呢個記者會代佢出聲呢 太強調唔代表任何人會變咗講野冇代表性咁點解要聽你講
有冇可能list out到背後包含咗咩group既聲音 eg.前線 物資組 和理非 etc
什至可唔可以公投一次 由正負評量化到係有多數網民願意授權呢個記者會代佢發聲
重要
記得最後有個記者問話林鄭講玉石俱焚,我地點睇,但最終冇回答呢個問題,搞到佢嬲嬲地咁,睇下聽日答唔答得番?
推呢個 將來係點無人知
只要五大訴求
講罷工成效!
講真相係唔洗理講嗰個係邊個。唔想講自己嘅意見可以演講 Poll result。可以話,「一成夜晚睇連登,覺得連登大部份關心哩啲哩啲,大部份認為咁樣咁樣。」
搞清記者會原意先啦
只是設一個平台比抗爭者出來表達自己意見,同Lennon Wall無分別
根本都唔是大台
淨係代表連登咪算
吹咁大
補充玉石俱焚:

林鄭呢兩個月嚟冇回應過市民訴求,反而任由警黑暴力打壓,有意令社會撕裂更嚴重,甚至去到無法修補嘅程度。人既傷口可以復原,物件破壞可以修理,但市民之間同對政府嘅互信破壞左就好難修補,咁究竟要玉石俱焚嘅喺香港市民定林鄭政府?
pish
少少意見
1. 用反問方式答記者問題係好唔理想既,因為感覺係其實你無答案,只係故弄玄虛
2. 明白佢地唔想做大台,但不停重覆因為自己唔係大台,所以唔能夠好肯定咁答到問題係唔理想既,因為咁樣內容會變得無說服力
3. 對於某d 大topic 例如咩係「光復香港,時代革命」我地係要有一個大概既共識,下次開記者會既時候佢地可以用
仲有玉石俱焚係有典故

《書經.胤征》
今予以爾有眾,奉將天罰。爾眾士同力王室,尚弼予,欽承天子威命。火炎崐岡,玉石俱焚;天吏逸德,烈于猛火。

據〈書序〉記載,羲氏與和氏歷代為日官,負責觀察天象四時。至夏帝仲康時,因為沉迷於飲酒而怠忽職守,於是仲康派胤侯前往征伐。出師之前,胤侯做了這篇〈胤征〉來訓誡勉勵將士們。文中提到:「今天我將要率領你們這些勇猛的將士,前往討伐失職的羲氏與和氏。你們應該輔助我,一同為天子效力。崑崙山上如果發生大火,美玉和石頭都將一同焚毀;天子的官吏若是失職,對天下百姓所造成的傷害比烈火還要可怕啊!」後來「玉石俱焚」被用來比喻不論賢愚、善惡、好壞同時受害,盡皆毀滅。

應該用返典故黎屌柒佢
求民間記者會主辦單位聯絡

利申:
前英文辯論隊
對金融經濟等問題非常熟悉

希望可以幫手比啲意見甚至幫手回應問題

https://t.me/morriswai
Ok 喎
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞