民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
召喚 journalism 嘅巴絲,佢哋以記者立場會問乜
對反警方的發言
點解唔可以答啲唔答啲
間間大CORP都係咁
咪ON9
唔應該答d唔答d。
我有睇到無答嘅2題係問示威者暴力會唔會譴責同埋玉石俱焚。
至少我覺得呢2題係答到嘅。
1. 不割,唔會譴責(但咁答亦都無代表係咪支持)
2. 粒玉本身就焚梗,係我地作為石自己跳埋入去想救玉。
推!其實我睇到眼濕濕,好感動!

佢哋每一句都係我想講嘅嘢!

而且果種不卑不亢嘅態度,既斯文又有教養!

靠你地啦!
推 揾移動放映機果位巴打個MON播片
仲有揾係片中各位支持人士嚟講野
一開始老人先
//5. 代表性問題
我地代表既係真相! 我地係將真相話返比大家聽! 所以記者會既目的係將真相話比大眾聽!//

真,記者算係放過左班學生

開一半都好客氣,係最尾最問越多先可以針對性

但佢地D 問題本身好正常,佢地問梁天琦陳浩天都一樣問過類似
老人家真係靠呢d吸收資訊
我最後都係係上網睇now,請問電視平台係幾多台有得睇
用一日時間已經做到咁
對答如流 做得好好
真,有啲位好易比位政府入,呢樣真係要提防
冇QNA 不如叫發佈會
同何妖有乜分別
第一,唔需要回應政府講過嘅一字一眼,叫佢問番林鄭,佢唔答我都唔知

第二,記者一定會質疑個共識係點得出嚟,又或者係點樣歸納意見,係咪代表等等。都係唔需要答,只要指出記者會主要內容係反映事實、抗衡抹黑等手段,市民大眾及抗爭人仕對於披露真相係毋容置疑

香港人加油
搵一個人企隔離做主持啦,可以安排記者發問,問番佢地邊間media,控制時間,另外適當時候終止個記者會,呢d搵3位發言人以外既人做比較好。
推推推
關心香港嘅香港人
咁記者對住警察政府記招要屌, 對住我哋都要有一定專業嘅
至少三位巴絲打對住啲問題冇做錄音機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞