民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
支持發起民間記者會,但要準備充足先出黎,你今日咁表現出黎唔夠專業,比人感覺上有D兒希。

1) 出黎發表人士要練下點說話個女仔成日講「我只係可以講.....」咁會表達出黎既意思好無說服力。

2) 收集意見渠道,可能要搵一些專業人士幫手,記者岩岩想幫手,問呢條問題睇下我地既「民間聲音,真相」有幾大代表性。

3) 唔好做人肉錄音機。

4) 唔好諗住記者會幫你,因為當你話係記者會,記者們必須從專業操守出發,一定針對各種問題發問。
差一題就 perfect, 玉石俱焚 spin 返去林奠就夠
我都冇聽過呢句野 第一次就係琴日林奠
真,下次要D記者講左邊間媒體先發問
個記者會好似打左林奠一把咁
幫你推下
同埋文宣可以cut記者會精華+街頭片段/拆政府講大話既片周街播等大家知我地有我地既聲音
加埋
得外國藉高官先會想玉石俱焚
成班外國藉高官搞爛香港 就拍屎忽走人
下次出片算啦,開乜鬼記招呢?
你哋唔熟程序俾班記者質到
我比夠贊成早過狗嘅記招
我哋可以有多啲時間準備

因為啲狗要短時間反駁 仲要Mon我哋記招 會辛苦啲
如果我哋夜晚搞 就相反
我哋得少於2 小時準備
加上人係先入為主 早開 市民可以先討論
錯手負皮

第5點答得好好
五個意思全部到point ! 希望組織記者會嘅人參考下
因為冇代表性既資訊對記者意義不大
所以佢地想針對代表團體或者代表咩界別去劃分
其實應該係做民間資訊發佈會
唔應該回應問題 因為佢地既回答代表唔到任何一人
係!
無犯錯其實好難!!根本超水準!!
支持

btw,最尾條八婆邊間㗎,咁無家教
方向正確
一定要認清目的,疏理重點同回答次序
目的:唔好俾政府spin去港獨、暴力示威、基層市民怨氣,唔好俾政府將市民同示威者對立起黎

照呢個目的去諗下其他問題點答
好多實際問題,特別係示威行動上既問題可以諗諗點spin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞