民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
可以喺記者會進行期間,搵個位不斷播放狗濫暴嘅相同片,啲相同片最好mark埋時間地點,方便記者朋友影到同傳開去
問呢條嗰個記者好燥, 係咁話鍾意唔答就唔答,同林奠記者會有咩分別, 聽日要回應返呢條,簡單1,2句都要
講真今次係第一次 已經係誇出左第一步
嚟緊繼續努力 支持!
我覺得大台嘅分別可以講做
民間自發,好似新聞主播佈導事實真相,
亦用事實反駁政府不實之詞
大家唔好屌記者問
問得越多越好
真相越辯越明
道理由始至終係我地呢邊
我地根本唔會做戲狡詞
唔似政府同黑警
播片好浪費時間
同埋無輿論價錢

要播片就落區大電視播
一係佢哋做發言人
但係搵其他人講下自己諗法?
1. 唔可以太長
2. 陳述事實為主,唔好太多個人情緒發洩同見解
3. 有必要先比d公眾人物發言
4. 以反駁政府謬論/ 誤導資訊為主,提供相關證據
5. 重提100次無大台
push
我明呀 但係Q&A既難度係十分之高

1: 要考慮即場講個個人既表現
2: 要睇後邊做既research有幾多 同 有幾深
3: 運動走到今日 係靠無大台 單純市民既心而走出黎 但係無大台 就存在一個絕對性既問題 就係你憑咩去代表市民發聲

所以就要大家集思廣益
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚

個字眼係林鄭提出,有乜叫佢問返林鄭
你都講得幾岩,記者係要中立問尖銳問題。要答得中立中肯態度認真係好重要,只係唔似政府噉唔係大台只係平台嘅話答Q&A嘅難度高好多。
pish
頭先個記者好cheap
一定要問清楚邊間 咩名
我地要強調民間記者會只係一個平台, 將民間既聲音收集同整理

好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞