民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
如果係警方發佈完之後,我地再發佈,有好多地方需要處理,包括資料統計、對稿等等
當記者問,點解你地可以覺得自己嘅整合係代表市民嘅心聲,或者類似嘅問題。

可以答想反問返記者,咁你認為點解政府嘅發言又可以完全代表到市民嘅心聲?政府份整合係咪由幾百萬人一齊整合?你地話我地背後得咁少人整合,說服力唔夠,咁政府係咪真係透過幾百萬人心聲作一個整合嘅聲明呢?

我地只係作一個平台,而唔係代表全部人去發表任何聲明,解釋,唔該記者需要正視呢一樣野。
當有關問題涉及個人睇法,我地係唔可以有任何回應,因為我地唔係代表所有市民,只係透過唔同嘅途徑,包括網絡,遊行示威,集會入面得知嘅去作一個整合。

呢一份整合係由數以百計嘅人一齊討論。
如果你認為說服力不足,咁我都想反問一下政府係由幾多人一齊討論?係咪掛任政府個名就可以代表市民真正嘅聲音呢?
再聲明一次,我地只係一個平台,唔係大台。 只係發佈事實嘅真相。
要小心針對政府每一文字
例如政府好鐘意將網民同市民分開 網民即市民 網民即民意
代表性既問題,其實有冇得改善?
記者係咁CHOK大台係幾多人有冇代表性,
因為新聞報導原則就係咁,
冇代表性/冇組織既人講野,CREDIBILITY就係低,亦都唔知點解要報導你
大家試下另一角度諗,香討話開民間記者會揾幾個人講,
你都會問佢代表性係邊啦?
利申:完全支持今日呢3位巴絲,有D記者真係有小小CHUR住黎問,冇手下留情過
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚
咪再答人 玉石俱焚

個字眼係林鄭提出,有乜叫佢問返林鄭
一齊諗下可以點接觸到唔同年齡層

狗開記招tbb會全程直播
呢個民間記招唔係aim at深黃自成一角

不如我地諗下有咩計將呢個記者會散到全港都知
唔好改時間
呢個時間好,多婦孺無聊開住電視
改後2個鐘即係6點
到時煮飯既煮飯
放工既放工
邊個睇

比警方快一步可以有先入為主既效果

仲有不嬲下午既tvb中立少少
無錯係差好少,但當有一日有大事時
就係細節決定成敗
真心
如果每次記者會完之前都向示威受影響既民眾道過歉
會唔會能夠吸返d民意?
代你老母七區咩
點樣唔係大台法啊?
1. 舉行時間改為Popo記者會之後1-2小時,可以回應返佢地既指控

please do it
太多問題都係話代表唔到 咁不如收集意見再回答
宜家連登好多五毛假 account post, 好易比人影響風向
一直都係呢三個既話我覺得唔係咁好窩
Support 新方向
同問,
串串下諸著晒,
下次唔該問佢地邊間先致睬佢,
憑旨要答妳架??!!
某幾個記者刻意引導大台個問題 好在絲打精明冇中伏
不過都要諗下點拆 唔係下次都係咁jer住黎問
變相俾人覺得冇乜說服力

三位手足 你地好勇敢 respect !
第一次搞真係幾好
女仔幾清晰
聽完記者問題,好多想問你地「意見」
覺得下次可以將重點放喺講「真相」方面
將警方濫權嘅情況詳細講出
同時要適當動之以情
先有機會打動觀眾

建議答問題時唔好答「先回應第一個問題…」
應直接答「有關XXX(問題),我地….」或「雖然有人認為XXX,我地要澄清…」
或者,其實唔需要逐點回應
直接一段過,好似演講咁
將回應記者既內容濃縮落你段回應度
記者剪接會易D出到你地個重點
同時亦因為你地言辭精簡
出街嘅篇幅有機會長D
聽落都smooth D
加油

利申 前記你老母
就係更要突顯件事唔係純粹3個人
無錯
事後檢討 最大問題係有qna
代表全香港人 又點可能即時答到記者提問
會變到依家咁選擇性答題 俾到位人入
不如索性唔設qna
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞