民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
我覺得有Q&A唔係問題
不過事前準備可以更加好
大部分pc之前 pr都會諗定記者d q 再準備答案
唔使再爆肚
推到有更多傳媒界幫手
我知好多pr 記者都好關心今次呢場運動
唔知合唔合法
但係我覺得要攞啲過期TG殻出嚟比外國記者影
好似啲狗開記者會show 證物出嚟咁
再推
冇代表性
每個人輪住上去講意見
記者街訪都得

Call得press
一定係一個團體由發言人代表講意見
每個人都代表自己
連登只係一個理念相近而交流既平台
五大訴求追究黑警係我地既共同理念
我地既行動唔代表任何利益團體
因共同理念而聯群結隊
每個人都係發起人
每個人都可以係發言人
佢一台獨大 記招其中一個目的係想更多人知道cctvb 日日夜夜呃鳩你
話比人聽我哋係講事實
係客觀事實
當中唔需要有個人主觀
係陳述緊客觀事實
有數據係背後證實
唔係好似個政府咁鳩up
好似有個問什麼玉石俱焚。係咪未答?
唔好走入固有觀念
連登仔女本來就好多為一時衝突而行動
而唔係因為係一支旗下而集結
但無q&a就即係同出一篇新聞稿無分別,傳媒點解要黎影你?

無現場q&a都會有咁既問題,解唔到背後點代表人,代表咩人幾多人,而且又唔係即場答,記者就唔會重視。另外,好多問題唔應該答是/否或以選擇題形式答,重要既係係理據同論點
開完個記招,恆指跌少400點。
義士救經濟,抗爭保民生!
支持一國兩制
實行真雙普選
push
你地已經好叻
衣著方面都著返三種唔同裝
前線 中間 和理非
代表返唔同聲音
正確,同埋代表性要有,佢有權解釋發生左既活動,但無權控制決定活動,唔係無記者睬你
但咁樣好似就唔係直接答緊記者關於呢個民間記招代表性既問題
不過我見而家既答案 記者都似收貨無追問落去
唔好介意我直接
我覺得代表立場太過偏向勇武
而講野嘅人唔太識得點迴避大台之餘
又可以講到一啲有說服力嘅說話
呢樣野真係要一個識講野嘅人先做到
所以希望下次可以搵啲識講野嘅人去講
應該要盡量將所有意見同主觀問題帶去客觀事實去講
住部兜返去有片 有圖嘅事實去評論
再叫大家自己諗
應該一開波就輕鬆心態咁問 CCTVB, 笑住問你地會唔會直播架? 之後自己答返,唔直播唔緊要,明白你地要過濾晒內容先出街。潤9佢
從來都無玉石俱焚 由修例到而家 林鄭都係忽視民意
無視市民訴求 先激發激烈抗爭
到停止修例 市民希望政府監視警權問題同撤回定性暴動 開始市民都係和平表達訴求 但政府一而再而三動用防暴警察 並使用不合理武力對待和平示威者 逼使示威者行動升級 原因係為左保護自己同羣眾反對聲音 正因政府多次採用高壓手段消除社會反對聲音民眾感到憤怒 社會不能穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞