民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
講得好
政府不代表我們
我覺得要調返轉
每個人答法要不统一咁先顯得無大台
對家都估唔到
想問有無電視直播
如果有先可以比多d人睇,推廣至同溫層外
如果有,要瘋狂文宣,比多d人知道 幾點咩台 有野睇
1. 舉行時間改為Popo記者會之後1-2小時,可以回應返佢地既指控

而家就係唔想比popo 帶住走,一定要係popo記者會之前舉行!
多謝你地為香港既貢獻
唔好,道歉本身就係一種立場
咁又唔好,我地要用道理同事實話比香港人聽我地唔係政府,盡量拉攏唔同人。
答唔到就唔好答,或者學上面巴絲話齋,個人意見,行動等盡量唔答
年青人多謝你地,一路睇一路眼濕濕,你地好幼嫩但好有勇氣,攞多d經驗下次會更好!支持你地!
老實講你搞得記招就預咗會有記者針你嚟問,
紅底媒體一定攞住呢樣野插到你死,
唯有下次準備得好啲
之後的民間記者會模式可可唔可以係每日一專業咁出來屌政府,專業完左,就到每日一區街坊接力屌
目的如下:
1. 表現無大台,完全自發
2. 西瓜靠大邊,愚民見到咁多醫生、律師、18區街坊都出來怒屌政府,就會開始動搖

民間專業人士記招重點例子:
- 社福,講返有幾多人罷工,幾多中心因催淚彈而受影響,幾多服務使用者中彈,怒屌警方濫暴,所以一定要設立獨立調查委員會
- 醫護,重温ha出賣病人私隱,同佢新賬舊賬一齊計,屌埋d狗拉fa護士,再拉返去五大訴求

各區街坊例子:
- 元朗,翻舊賬怒屌警黑合作,怒屌建制同何妖,講下有幾多家長今個暑假唔敢俾小朋友出街玩活動,樓盤又點樣因爲721而跌

求推

香港人 加油
唔係想插巴打 但想扮啲閪記者追問問題

但自從200萬人後我地好少見到有動員百萬人嘅示威遊行
請問你會唔會認為大部分都唔同意示威者嘅行動升級 衝擊立法會嘅行為 及近日嘅暴力衝突 扔擲破壞警署嘅行為 所以唔再上街 導致遊行人數下跌
會唔會認為有大部分人都唔支持暴力衝突及示威行為?

請出招
高汁,一定要反擊警察藍絲大話,再播片證明,等大家睇清楚政府點樣大話連篇
可以話,呢樣嘢喺連登未有共識,我哋返去討論一下,聽日再答
咁咪話某d問題 未得到廣大市民授權去回答所以唔答住
唔似得林鄭以一人意願去無視2百萬市民既聲音
如果之後會繼續喺警犬、正苦記者會之前開
就會利用好呢個機會設定議題,提出指控,開佢地波,令到警犬、正苦下午要被動回應我地提出ge問題 (例如暴力、濫捕、佢地發布失實消息要求澄清)
例如今日,其實可以鬧警犬尋日喺不反對通知書仲生效情況下清場,同埋質疑點解尋日有咁多警力同時應付全港多區示威,721元朗就話唔夠警力,係咪講大話

隔一日先回應政府尋日講ge野好輸蝕
如果擔心以後場地問題,其實可以直接約記者,警犬記者會前/後喺警總門口扑咪,咁樣亦都方便到d記者做完一單做第二單

同埋,極之反對邀請社會知名人士&畀市民發言
一來會間接造就大台
二來多人發言 記者會時間就會長 如果發言個人講野冇point 仲會變得煩膠 記者最憎呢種記者會
三來好易被人利用,滲透 (頭先記者會上仲講到無任歡迎)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞