民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
facetime好易預上技術問題,把聲就拆到聽唔到
對於玉石俱焚,可以咁答

提出玉石俱焚既係林鄭,你要問返佢。
冇人會希望自己犧牲生命去得到回報。從6月9 日6 月12日開始市民既訴求一直好清楚,但林鄭係一樣都冇回應到,到今日全港市民都仲等緊。
一心要玉石俱焚既係林鄭月娥為首既特區政府。
超高汁記者會!大家一齊學下野!
https://lih.kg/1420902
由始至終,無大台有一個好重要概concept,就係無人需要就住任何事負出任出代價,其實呢件事好核心。但好明顥班記者住未擺脫到"大台"既概念,所以就一直想追住"大台"同"認受性"兩點,講到低就係要你承擔責任。但我地唔打算咁玩,所以以後個個PC,我地都只係陳述事實,同埋最重要既係"揭露政府謊言",呢個就係我地想做到,係呢一步可以做到既事。
唔知係記者細聲定係你哋唔專心聽問題,點解成日要人repeat,不過都好叻,呢個係一個突破,真係唔好俾黑警政府一言堂,你地代表嘅先係大多數抗爭者嘅聲音。
不過feel 到有啲「別有用心」嘅記者想屈你哋係大台。
唔係如果
我做過記者,亦做緊經常搞press con嘅工

"你問嘅野我鐘意答記答唔鐘意答就唔答"
係所有記者會都係咁,無論係港聞定娛樂
所以點解會有moderator,隔一隔,睇定啲

當然你話我哋想表達嘅唔係咁,
我哋同人唔同,我哋冇咁多計算
但你係點都好,記者都係想周你一個sound bite做文章
我認同你,如果你答得好可以加好多分
而家我哋係睇返轉頭,係好容易
當時電光火石,如果冇信心答,唔答一定係一個可行嘅選擇

好似而家咁,冇答
佢永遠cut唔到一個"示威者話玉石俱焚"嘅畫面同BITE出嚟
一個咩都答嘅記者會,唔代表係一個好嘅記者會

傳達真相,唔好表態
風格保持平實,用字唔好情緒化
應該可以拉到一定數量中間民意

另,個人認為引用古訓亦都有一定效果

加油呀
英文版亦係好波,已轉載給朋友
冇錯
唔好俾人剪到bite出嚟

冇必要全部問題都答
而家冇大台
所有冇係記者會內容提過嘅
大可以話要放返上平台討論後
再以新聞稿或者下一次記者會回應
push
如果答嘅
好例子可能係:呢個問題你問返講呢四個字嘅人好啲
壞例子就係:"Too simple, sometimes naive"、"咁膚淺嘅"

唔答,未必係最好選擇,但一定係其中一個可行方法
push
其實我一直都講個問題係佢地好似無視咗個問題,好似個記者冇問過咁
簡單一句,你問完問題,
對家一句聲唔出,走咗/叫另一個人問下一題,
或者講咗一句,呢個問題我地唔會答,

邊個觀感好啲?我自己就點都覺得你點都要應下人,
至少表示到我知你問咗呢知問題丫,
我就唔信記者對於對空氣問問題會覺得ok啦
求解!!

我身邊有D 前線fd 勁力反對 記者會
佢地覺得咁樣咪姐係變咗有大台 我點樣可以幫手解釋下
簡單講啦,你最後嗰句,係真嘅,佢哋慣晒
今日記者會Entertain太多,聽日大家報嘅嘢唔同,會失焦
仲要回應埋佢哋
可以係地鐵站附近搞播放會
玉石俱焚?
示威者嘅訴求完全係為咗推動社會進步,實現民主社會,合乎基本法入面嘅港人治港,高度自治,普選權利。
提出玉石俱焚嘅林鄭完全唔理會示威者嘅訴求,懷疑別有用心,將香港走上推上絕路。
當然記者睇呢件事會覺得ok,
但我作為普通市民睇live 就覺得唔好睇囉,
始終而家有live,多人即時睇而唔靠之後嘅報道嚟了解件事,覺得咁做真係唔係咁好啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞