民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
冇答案嘅可以直接唔答,話答唔到就得
唔係發言人 冇必要每條問題都答
我覺得行動上已經展示左憤怒

反而可以用相同powerpoint去支持自己論點同論據
我都有諗過可唔可以係連登開PO邀請大家每日去諗下記者會可以講咩
不過我怕只係連登的話意見會太過單方面
文宣得閒嘅可考慮更新下維基百科,好多野都missing。有好多內容細節位(好似727元朗清場、728中西區衝突),又或者比較細嘅行動(如公務員加入聯署、前高官支持五大訴求)都miss 咗冇人更新同理會。網典仲update過佢其實好可悲。

不過最大問題係好多事件條目都冇「自由圖片」。維基百科規定媒體作品一定要作商業用途同容許任何修改。基本上主流媒體、通訊社d相都禁止使用,會好快俾人刪除。而其他民間媒體(好似獨媒、Socrec)又唔肯將d相商業用其實好難搞。除非又聯署叫佢地學立場新聞facebook live咁無條件開放版權作任何用途,而且毋須通知先可以得。

英文Wiki果面河蟹仲嚴重,班人共識規定每次遊行只可一小段,不可另開條目。之後又會叫你合併...

https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=Template:%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E7%88%AD%E8%AD%B0&mobileaction=toggle_view_desktop
講得好!!!!
絲打係邊個黎
核彈都唔割
要有圖片去吸引人既注意
政府喺記者會內將對家點樣直接傷害民生嘅利益,我諗可以參考呢一樣。例如:「$4000 依家仍然好多人未收到,咁耐嘅政策咁簡單嘅政策,上屆政府做到,都做唔到。你叫市民點樣對政府有信心改善到民生?」
cctvb 唔肯播 一直loop尋晚
行動上展示係表象
但發言展示內心
比外界、藍屍知道,佢哋嘅憤怒係理性、針對訴求
而唔係班狗咁
其實如果cctvb唔播效用就不太大,做個民間記者會就係為咗以正視聽,而本身會睇now, 立場果d都9成係自己友
叫記者問問題果陣報上自己係邊間 Media
今鋪真係同政府鬥智
一定要問記者來歷!
開完個記招,恆指跌少400點。
義士救經濟,抗爭保民生!
有無得現場播片
睇下班狗有幾癲
Push
啱啊 已經即時俾人質疑唔係代表點解可以即答問題 但絲打答得好
只要我地既聲音夠大,其他媒體全部都播既時候,CCTVB就會逼住要播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞