民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
希望大家定咗日後方向先

一句講晒,之後記者會方向
https://lih.kg/1420561
呢招打得好精彩,真係要配服連登眾巴打絲打,小弟乜都唔識,但就好明白中共最叻就係打輿論戰,請留意一點,佢地之後會利用呢個平台,用輿論去佔據,再運用群眾壓力去打跨呢個平台同混淆開放聲音,各位請小心!請保持不分化、不割蓆、不督灰,呢個守則係今次正邪之戰嘅最有力武器!最後都係嗰句:香港人,加油!
我想講,不如將[民間記者會],改名為[連登發佈會

1. 雖然講咗話只係一部分人嘅意見,但係用連登一部份人嘅意見好似會更好。

2.用發佈會感覺會比較好,始終記者嘅提問好勁,如果回答記者提問,感覺好容易中伏,會講錯野。
Be Humble
記者唔會咁做
但我地要做埋記者個份
啲問題有幾賤要幾賤 有幾19得幾19咁con我地自己
所以係時候要做番連登本行
開放互屌(冇粗口同認真mode)
發言人冇代表性,只講個人意見,唔使call press 都得啦
Call press 意義在於一個發言人代表某個團體講意見
好叻
唯一美中不足係唔夠霸氣
要針對警方宜家連睇到議員證都狗辨話呢個唔係你,咁有身份證佢都可以話我係假,我地係咪都可以話佢地張委任證係假?

oh sorry,佢地冇委任證添....

btw,叫警方回應下"同志們"果條老解得唔得?
其實而家你咩人基本裝備都係個3位巴絲咁
其實唔使
未來方向 唔係答唔到,而係無必要答

佢地問呢d on9問題,就答返佢今日唔知聽日事,可能下一刻政府跪低跟返五大訴求既話,示威就會完結,我地從來都唔想長期抗爭,只係政府漠視民意。
支持
喺現場早十分鐘做新聞統籌,收集記者問題,起碼有讀稿果段時間準備,仲可以即刻開post傾
大部分認同
但第一點我覺得
會唔會我地早啲開好啲
一黎拎主動權 公開指責警方暴行/澄清
如果做到每日都係我地出招 佢地睇完再拆招 成件事會唔會再好睇啲

不過要諗嘅係 時間
我唔知警方嗰個幾點
如果佢地晏就搞 我地朝早 咁會無咩人得閒睇我地
其實留左手嘅
見on field大家都保記者份上
係紅媒呀姐咁串啫
主要用來發布 黑警警暴、黑社會、白衣、藍賊嘅暴力消息,當係一個暴政暴力資訊嘅發放平台。
實事求是
只有講返代表連登
個構成份子
同議事過程先可以交待清楚

而且冇人會話連登唔夠班開記招
社會肯定左連登功勞架喇
連登開係眾望所歸
岩呀
隔離post睇到
可以提供數據比人參考
邊區射左幾多龍蛋
幾多街坊受影響
幾多記者受者
濫捕幾多 高拉低放有幾多人
可以係記者會提供返
係囉 紀錄咗記者當場嘅口頭問題(可避免重覆提問) 或收集佢哋嘅書面問題(設數目限制),投票/收集意見/討論後 等下次記者會先逐一回答,澄清/補充嘅問題先至現場回答。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞