民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
有無可能搵一兩個人實時mon post?
我相信連登既巴絲打都會可以即時覆到你
跟住直接答記者

如果唔得既話就話暫時答你唔到
但係可以幫佢問連登網民
記低條問題,上連登問,下次記者會再拎返出黎答佢
同埋一日一記者會,都唔會要記者等個答案好耐
咁做大方得睇,又唔似林奠黑面走又答都唔答

支持三位巴絲打,為你地感到驕傲
對傳媒黎講,出黎講野既人既認受性係重要,如果唔係報導價值好低。要盡早研究下剛剛記者問到有咩渠道比人傳達到意見去呢個平台呢種問題

好難話叫佢地上連登討論,本身就係因為好多市民只係識睇TVB/主流媒體報紙,唔太識網絡討論文化,所以先透過記者會平台嘗試接觸佢地,叫佢地上黎開account發表意見好高難度

第一次黎講已經做得好好, 加油
可唔可以配合連儂牆
每日收區意見deadline 再整合發佈

btw 打破政府壟斷
第一次嚟講算係做得好好
千奇唔好放棄要繼續努力
自我進步盡善盡美!!
想問會唔會有每日重點/ summary 等文宣幫手share to social media? 可以一齊幫手做喎!
【立場新聞請進】fb live個標題唔好擺連登上檯ok?
https://lih.kg/1420333

唔係連登記者會,係民間記者會
不不不
我地來自連登 但不代表連登
咁先正確
Push
特別like 4) Q&A可以先收集問題,話下一次答返,然後係tg/lihkg/社區做返意見收集再答,唔好俾d媒體老屈係大台
推呀
如果係政府記者會後先開民間記者會,例如popo 4-5pm開,民間就 6-7pm開,大家點睇?
投票唔work
尋晚割蓆之亂反映左正負皮開始唔可靠嘅問題
文宣!cctvb 連抗爭者出黎同市民交代都唔報,仲睇黎把鬼呀?
歡迎藍絲加入討論發表意見
唔係變左圍爐
講講時間問題
唔知而家popo每日記者會時間

但5年前雨革「4點鐘許sir」真係度啱曬時間
留返少少時間記者寫稿剪片,就啱啱好係大台最多人(特別係廢老)睇嘅六點半新聞。時間上又係新鮮滾熱辣新聞,大條道理做大篇幅報導。
網上世界亦都一樣,打工仔收工夜晚六七八點碌Facebook ,已經儲夠足夠互動(Like/Comment)去長駐個News Feed。
岩岩一見到就想屌
大電視播片加埋佈景板
口才/發音更好嘅發言人
共同修訂新聞稿
唔可以官腔要真誠
記者提問下次答嗮
投票制度作答/篩選
十分好,好過政府果個好多!
記者發問請他們先申報隸屬哪個機構,心理上可以預先應對(如某些紅媒官媒,回應時候就小心別被套料)
一定要集中講返三罷既影響有d咩
太短時間準備
遲一日就好
如果開一個公海telegram group 比全部人入去,跟著每次記者會就一齊幫手拆點答嘅話點睇?咁樣都可以強調無大檯
只可以代表連登
問題都要返連登咨詢先可以答
唔好再即場答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞