民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
少少意見
1. 用反問方式答記者問題係好唔理想既,因為感覺係其實你無答案,只係故弄玄虛
2. 明白佢地唔想做大台,但不停重覆因為自己唔係大台,所以唔能夠好肯定咁答到問題係唔理想既,因為咁樣內容會變得無說服力
3. 對於某d 大topic 例如咩係「光復香港,時代革命」我地係要有一個大概既共識,下次開記者會既時候佢地可以用
其實個記者係咪都想串正苦唔想答就唔答
另,可準備一些新聞圖片甚至短片,即場展示,以作佐證
想知,串柒柒
串撚到仆街
其實會唔會有傳媒朋友可以諗定到時大概會有咩問題

我地再分類 夾好最多人同意同得體既答案比出後記者會既手足
有無可能係係記者會一小時前記者提交問題
然後係連登/其他平台等大家提出答案/upvote
再係記者會答翻最高票數答案

當然最好係live住問
唔可以 唔好為左小小意見 連累勇武派
克警隨時踩場拘捕

要搵人發表意見 請小心選擇
其實應該將呢類press con 清晰define 為share real info 既platform rather than 發言人講話等等,咁就可以避免比人話你扮大台,又唔會比人chur 你唔答問題 呢d 尷尬情況。
留意到記者會最後有記者表示三位香港市民不回答「玉石俱焚」此問題,與政府沒分別。
我可以同你講,由六月到今天,從林鄭政府漠視200萬遊行民意一意孤行推逃犯條例演變到今天此局面,就是此問題的根源,她就是「玉石俱焚」的始祖。
支持
繼續努力
一定要先報邊間新聞台!
push
呢個一定要,我見有啲記者根本亂問問題
有啲明明答咗,又兜個圈再問想你中伏
只要記者擺左咪,千其唔好係mic前面細細聲講野,全部收哂音,聽到哂
我覺得可以幫到有啲可能係自己友,但係唔係跟得好貼嘅人澄清
淺黃,銀髮族個d
就算係 tvb 問林鄭都好harsh㗎,呢樣嘢大家要搞清楚

係tvb問撤回呢兩個字係咪永遠唔會講出口

開得記者會,真係預咗有media會blunt
同埋今日港澳辦開記招 又要返駁返佢地的言論
記者問題會唔會太多
需要限額?
同意
唔明點解唔要求記者講自己係邊間
係後面塊牆到痴啲黑狗打人嗰啲圖,催淚煙下影嗰啲相
畫面豐富啲好睇啲又震撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞