民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
新聞報導翻邊到有示威咪得囉
咪撚語言藝術平台唔撚係大台啦
答乜撚嘢問題民間記者會代表咩人答啊?
道咩歉啊?
好正呀你地❤️
玉石俱焚個條其實係咪可以答返。比人屌喎。
所以想應徵做下一次發言人嘅巴絲要好好衡量下自己
錯少少就玩完架啦
記者認真嘅好狠架
唔建議
咁同電台節目有咩分別
有幾點意見:

1. 要記者講番自己係咩野傳媒, 陣間每間紅媒派幾條友黎輪流轟炸你就死
2. 應該要播片, 民間記者會目的就係要對抗政府單方面洗腦, 咁就應該播番電視唔會播出街嘅片, 幾分鐘影像嘅力量大過你口講幾個鐘
3. 我唔知現場有冇俾咪記者, 佢地講野好細聲聽唔清楚佢地d 問題(利申開緊工冇睇畫面, 純聽聲)
千祈唔好屌記者問得太尖銳
尖銳問題處理得好會好加分 仲可以順勢而上
好似收集意思咁,講到三兩樣諗到既野出黎,記者就有野寫,又可以多人知道,何樂而不為
其實主要發布真相 已經fc咗嘅野 就已經ok
兩位巴打不如問答收聲比絲打答
1. 會被打擊公信力,繼續懷疑代表性問題,發言人可以強調只代表呢個記者會"平台"

2. Q&A其實大部份問題都不能代表民間回答,可以考慮將Q&A分兩日進行,一日收集問題,收集意見後,等民間答完第二日回答問題

3. 平台會被抹黑機會非常高,亦可以做一D公眾認受性既數據出黎被人知道呢個平台其實有幾多人support,好似ㄧ人一蚊捐出黎你就知有幾多人支持個平台,或者每次記者會後發起網上投票有幾多人支持o個一日既記者會內容。

4. 會預計對面亦會類似平台出現去代表全香港市民去騎劫香港市民,要有方法預防。

一齊brainstorm下。
唔好屌記者 記者係做本份唔好屌佢點問唔JER住7婆問
7婆D問答係點大家有眼睇

尖銳問題係雙面刃, 處理得好會好好用
記者通常一次問幾條問題,答左頭兩條好易唔記得第三條
下次記者會發言人可以拿平板
而文書係台下紀錄問題即時比台上睇
另外記者問數據性資料 台下都可以即刻SEARCH比台上答/ 提水
可以請番上次將軍澳無啦啦比狗扑頭個個老豆講番件事同感受,見佢成肚火唔得落,不如比個平台佢講下,發洩下
1. 第一次開算唔錯!

2. 建議每次揾唔同人講,最好有埋唔同年紀

3. 每次同recap何君繞條仆街同黑社會勾結(元朗&荃灣恐襲)

4. 每次都開名&相片展示違規黑警

5. 建議可以比QR code比記者入去相關黑社會黑警post

6. 一定要重新5大訴求
之前又話唔想係政府個記者會後面,廢時比佢lead住嘅?
AGREE 唔好扮開放 扮民主
呢個記者會 係要堅定番 我地陣營既人
唔通藍絲走來睇咩

對於問題 ,不如收集晒 ,連登討論,下次一次過讀稿答算啦
一陣又比人話 係咪 你三個人係大台

而家我地開記者會,規距係我地定架嘛
連儂牆會唔會幫到手收集意見?
【立場新聞請進】fb live個標題唔好擺連登上檯ok?
https://lih.kg/1420333
我指係搵一啲前線或者街坊上嚟講嘢
求其喺街邊搵阿豬阿狗嚟講無意思
咁咪同港澳辦一樣,屌
同埋點解要係發佈會呢 因為當有Q&A環節 都見到 由於要冇大台原則啦 好多時巴打同絲打 都唔夠膽點答 因為怕變左大台 所以就最好唔好有問答 好似tg既 消息channel咁 資訊我就比曬啦 市民點睇 就自己諗 因為我相信香港人係有獨立思考既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞