民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
推爆
要求政府盡快回復社會正常運作!

提醒市民,政府係有充份理解,亦都有能力馬上回應訴求,修補社會矛盾。但林鄭多番表示拒絕回應訴求,事實係有心弱化一國兩制既成功體現,質問其居心何在。

當事件影響經濟以至國際地位,林鄭依然連簡單既撤回都唔肯正面表示,故意送香港於萬刧不復之地既意圖,昭然若揭!
其實做得好好,不過真係要小心代理人呢個議題。

因為做得發言人就有代表嘅含義,所以記者朋友先會問既然你哋唔代表連登,咁代表嘅係邊個呢?幾大部分呢? 又會有人話你唔代表佢

其實可以考慮下用Presentation嘅方式,準備多啲對上一次抗爭嘅資料(例如現場片段)去解釋情況,由其是係Popo濫暴同警黑呢方面,重點落墨

仲有唔好即刻答記者問題,最好就先收集再上嚟討論再答,因為即場答難以避免會有個人意見,咁又會去咗代理人嘅問題

既然係發言人only, 就只要收集問題,下一個發報會或者用文字聲名解答
推, 一
記者會應該主要回應政府既記者會以正視聽
正如細良既分析, 依家政府想玩分化, 抹黑示威者, 將運動講完推動港獨,破壞民生
記者會應該集中反駁政府同警方既fake news, 先係lihkg收集資訊作回應, 同五大訴求。
其他問題唔好回應, 因為冇大台, 有需要可以放上lihkg問。
要開個認真嘅con會con 9啲發言人做training 先
參與記者會既巴絲們想想

我地搞記者會對象係邊個
如果係借記者宣傳
就要想辦法吸引記者支持你搞

如果係普羅大眾
咁youtube拍所片然後搵媒體接受採訪囉
一樣可行 宣傳方法大把
Push
要小心點代表全部示威者依個問題
依個係冇大台運動一定要諗既問題
一定會有d記者針著依點追問
Pushhhhhhshahewkkbdhjwkwkjdhd
連登就連登
Bk uwants hk discuss
點代表到?
跟學者學野
【全港反送中聯席記者會】現場直播
https://lih.kg/dxDLAS
認同!唔係大台,個人行為不符記招本意,唔好中計!好多賤人探料!
屌, 咪同啲人話打999打唔通一樣囉, 如果政府一開就出嚟回應訴求, 我哋邊會示威?
想幫下手寫稿or文字工作

tg: https://t.me/Okok20001005
玉石果條 其實用番天琦當年答以武制暴既答法就ok

overall已經答得非常好 加油
記者們唔會咁蠢掛。
民間記者會嘅稿係喺連登出先。
亦可行
但係人力物力要back up到先
同埋靠大家真係要日日mon住事態發展 再表態
係,要揀過, 要次次唔同人,但問題就在於搵咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞