民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
Print定圖(A4紙) 輔助陳述
影片就用iPad
舉行時間上有冇得檢討
太早返工既都係聽唔到,做唔到比較大既傳播效果
家下每日4點又有政府記招,撞時間又難做
有冇得搶先3點,或者6,7點先搞
學泛民
不割蓆 不譴責
冇人想發生
反思點解會暴力升級
唔洗答,已有共識
五大訴求,缺一不可
目標一致!
首先想讚下嗰位絲打
回應清晰,又得體

雖然好多記者提問都冇正面回應到
但係我相信大家都會理解個記者會真係太倉猝

我希望之後嘅記者會可以定期舉辦
一嚟可以抗衡政府嘅例行記者會
二嚟可以畀市民定期接收資訊
唔會因為突發而搞到睇唔切Live
最後畀紅媒左Cut右Cut,斷章取義

希望喺之後嘅記者會,發言人可以強調以下呢一點
網民都係市民,唔應該作出區分

連登係一個討論區,只係大多數抗爭者都活躍於呢個平台,就係咁簡單
咁樣並唔代表記者會就係由連登仔/女發起( 我見立場係咁寫)
連登仔/女呢個只係發起人嘅其中一個身份
所有人嘅共同身份一定係香港人
所以呢個係由香港人發起嘅民間記者會
唔應該同連登扯上關係
香港無人可以制衝警察 唯有市民自己照顧自己\\

反駁 某大台 只作虛假陳述得唔得
Agree 要反擊番軍政府啲廢話
Push
如果做到功效應該幾大
好,可以用!
記者問題冇可能答哂因爲一定有無限問題
Set時間可行啲
玉石俱焚可唔可用嚟描述政府行為?
針對認受性代表性,都係盡量先戴頭盔,部分問題可以話”歸納網上主流意見/大多數人支持”

面對無統一意見,可以話”網上對此有不同睇法”,再視乎情況列出一d較有代表性意見。
支持,記者會係一個好嘅文宣平台。下次再有要講下做記者會個定位同個agenda點行。

至於幾耐一次,提意有大型活動後一天做,內容包括已fact checked的圖,文,片
冇原因。民間就民間。但係如果話「我會問民間」啲人會唔知即係喺邊度問。
個即係個人意見
記者街坊都得啦

Call得press
發言人一定係代表一班人表達
用目前能力只能講代表嘅人係連登仔
仲答得幾體面
我都係提議一下
畢竟絲巴們係打臨場反應
唔同我地鍵戰可以一路打一路諗仲可以改

建議可以下次開記招回應返未回既
特出我地同政棍唔一樣
有查證有回覆

臨場被問到啲過左火位既問題
可以直接講未有接觸/了解過呢類題目
會記低返去了解返下次回覆
我地可以講依個發佈會係一種新嘅概念
希望記者拋棄舊有方式去看待依個發佈會
相當於你對100人問問題會有多種唔同睇法
我地會盡可能整合到大方向回答記者朋友嘅提問
同時俾更多公眾認識到我地抗爭嘅方式 運作同現況
爭議性問題可以用返連登Voting
即刻可post,下次可答返你
變相公投
所要搵膽拖個記者官控場囉屌!
每次都要影底佢支咪有出席
然後係連儂牆宣傳記招時
記得話比人知cctvb 係有到場
但係佢哋選擇繼續呃市民賣港人
睇連登記者會睇到好感動
我地嘅年青人就係咁得體 有知識 仲細心
手語都有埋 相比起有資源嘅政府反而睬你都傻
廢青? 邊忽廢
要智又有 要勇武又有
好感動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞