民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
push
個個都扔咁多point 好似好難統整/比佢地消化番
如果唔係有前設嘅9問題,唔好可以怪記者問得尖銳,因為呢個係記者專業。

其中有d問題唔算難答,但畢竟出黎呢幾位大既唔係PR人,一時答唔出都唔奇。Q&A真係雙面刃。

太難嘅問題不妨話會記底,再收集意見之後下次回應返、又或者話會發新聞稿回應。
其實民間記者會Q&A好難做
https://lih.kg/1420359

比人問問題真係好難搞...
以下係小弟意見:

1) 媒體太著重「連登仔女記者會」,令人覺得只代表少數網民嘅聲音,建議記者會改個名號,例如「香港人講人話記者會」

2)由於冇大台代表唔到任何人,記者提問好多都好難代表去回應,呢一點要諗辦法,例如收集問題,咨詢完大家有共識再答(或者其他更好方法)

3)建議現場加入電視片段同圖片,令對政府嘅指控更有說服力

4)要開放俾更多社區人士參與,但加入現場觀衆好易混入搞事份子,如果好似網台咁可以俾公眾打字表達意見又得唔得?

5)睇live發覺一般人見到戴頭盔口罩已經好反感,覺得一定係前線衝果班,造型方面要再諗諗

6) 時間方面我覺得可以遲少少,一定要喺政府之前,先入為主作出指控,最好早佢地半個鐘至一個鐘,等佢地冇時間凖備反駁

歡迎喪插
記者會好感動
針對警方每曰報告就得
玉石俱焚

政府開記者會就係想打公關戰,推個波俾市民,所以民間記者會最重要係推返個波俾政府,

只要政府聽取民意,根本唔會有玉石俱焚情況,所以係政府一手做成玉石俱焚嘅局面。

全部人同我背撚左佢https://www.youtube.com/watch?v=Q-kGIHSHLl0

print 出黎送比記者
呢三個遲早俾人認到
咁之後佢地同唔戴口罩都無分別
Push
啲記者好仆街 好想你答錯佢就有野寫
呢幾個咁後生 冇政治經驗 未見過記者 有咁既表現已經好好 尤其個絲打好啖定
Strong Post LM
我覺得可以好似 RTHK 果個香港家書咁
另外回答解放軍問題雖然好笑
但應該做到兩樣野
1. 出動解放軍對中港兩地經濟有重大影響
6成外資由香港入口中國 , 解放軍出動會廢香港多年武功
對中國接軌國際市場有極大負面影響(講比藍絲聽)

2. 推番個波比林鄭月娥
冇大台 冇背後勢力 市民只係不滿政府自發行動
唯一控制到市民行動就係 政府回應訴求
假如出解放軍 都係特區政府要求
我覺得時間上可以選lunch time,等多d打公仔可以睇埋
11點,有d人可能工作關係睇唔到live,遲d睇就要睇d唔知cut成點既version
仲有就係 你地 唔係機構 / 政府機關代表
唔需要怕俾人 責備 話未答完走就走
所以唔駛太俾 壓力自己
下次 應該係唔同既市民
第一次黎講算唔錯, 以下係少少建議
- 叫記者報上來自邊間傳媒機構+名
- set好要答幾多條問題, 唔好將個記者會拉得太長
(或者都可以預先收集問題? 透過唔同渠道收集feedback?)
- 可以綜合回應某D問題?
- 關於d personal既問題請繼續ignore, 保護自己
其實真係冇咩可能冇Q&A
PISH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞