民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
感覺d記者有d睇唔起果三位巴絲
同埋如果搵到d大年紀既上去會更有說服力,廢事成日比人標籤示威者=廢青
個細眼男仔好可愛
反問返佢
睇唔到有任何原因唔可以答
咁就得
算客氣
我反而覺得早d開,早過政府開,我地係回應前一日既野,一黎多d時間準備,二黎俾子彈記者下午迫政府回應
如果我地每日遲過政府開,少時間準備易出錯,時間隔太耐政府都夠時間準備晒錄音黎答
其實有樣野好重要,

每日都遲過警方記者會舉行記者會

唔好比警方記者會追住我地黎打,
要佢地做返被動!

要對住佢地既論點黎打黎拆,

咁樣好過焦點比人追住問
EXACTLY!!!!!!!!!
玉石俱焚係林鄭話聽到有人講,
係8.5 之前,從來未聽過有人/媒體提過…

林鄭識聽有人講玉石俱焚,聽唔到200萬人要五大訴求

呢個先係笑話
迫人變大台
藍絲同記者係唔係因為慣左香港以往既政黨捆綁式投票
認為一定要有政治領袖去代表成個活動嘅示威者

今次運動冇大台既原因 係因為網路上愈嚟愈多人表達自己意見
2非常認同
但1可能未必夠時間
其他post話lunch hr搞我覺得ok
台上發言人盡量避免私下交談
因為收晒音
呢樣真,竟然平時有,點解而家唔講?
互相尊重
其實你地已經做得好好。將市民心聲表達
至於問答環節,如果太尖銳,唔好答,話代表唔到大家。
邊個記者咁寸,最後lur住話唔想答唔答?
時間最好係狗記者會之後 可以立即回應

再加圖/片/學者請
玉石俱焚好易答

A: 玉石俱焚係林鄭班子一箱情願提出既講法,一班擁有外國護照既高官既諗法,香港市民行出黎就係為左令到我地既香港更美好。
又係歷史性既一刻
有個記者話
你揀問題黎答,同政府有咩分別
睇完之後就係想上嚟開個賽後檢討
俾你搶先一步添
建議記者會只讀聲明,發言,不設記者提問環節
因為一提問 我地係on no grounds去答記者任何問題
冇組織冇身份又唔要大台
只可以發聲明

聲明認受性可以以人數確認
係記者會前比公眾投票支持出
到時可以講番個人數:呢個係代表左XXXXXX香港市民發出既聲明

覺得咁會唔會好D
如果唔係記者一定會追住認受性係咁問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞