民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
一定要
機構同埋名
Standard嘢
chur d可以好似陳醫生咁用figure說明

警犬揀每日4點鐘既話 就係打師奶廢老主意

咁你地揀個時間就要諗下target group係咩人 lunch time/放工時間/tbb播大陸片/tbb新聞時間?
班男仔唔好搶咪
野野都要個女仔教,同你講咩事 (教路仲要比人聽到曬)
之後講完仲要個女仔補充
不如直接由個女仔統一答好過
BTW多謝你地行出黎
係咪應該戴返面具,好擔心咁樣佢地都會俾人認到攪9佢地
做得好好
有進步空間
我諗唔洗qna 係一個重點
五大訴求 缺一不可

林鄭 黑警 黑社會 黑議員 廢官員 冚家剷
記者其實做番正常要做既野, 對政府係因為佢地咩都唔能答姐, 開得記者會就一定會有呢D場合, 當比個機會香港人好好發揮, 未必係壞事既.
好proud of你地!

有幾點建議

1. 保持形象,大聲d禮貌d,爭取民意支持!知道你地一定好緊張,但係呢d公關伎倆真係好有用!講野慢慢黎,有停頓位,會聽得舒服好多同會更有說服力。

2. 見到最後有一個問題關於玉石俱焚,而係無回答到嘅。記者一直追問。我自己認為問題可以唔回答,但係最好唔係ignore條問題,因為咁樣好容易比人大造文章。我唔太清楚點解你地無答到,但係千奇千奇唔好直接邀請其他記者問問題去skip人地條問題!遇到一d未必可以答到嘅問題,應該swt翻個go-to line(姐係人地問咩都係答果句嘅答案),因為好老實係PR入面無回應真係差過錄音機架!

加油!
記者問說服力呢個問題
好簡單
上黎睇反應就知三位發言人有無講錯野
當然我都知現場唔可能咁樣答佢地
個咪收音太好 你係後面講既野都會落入左個咪到
建議下次唔想答個問題時 用其他方式表示俾發言個個知
答唔到咪話未有資料,了解下先。
警察都係咁答記者
咁樣都係一個可行方法
畢竟個記者會都係為左抗衡政府一言堂
岩 深黃唔係target audience

記者會係擴大同溫層 唔係比深黃打j
推 support
多謝你地返工睇到好感動
意見後補
係 對家用數字 我哋都要用數字
劏房波 係一輪嘴quote曬gdp跌咗幾多
零售數字跌咗幾多
香港人加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞