民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
問邊間唔係揀問題
係方便回應同尊重
玉石俱焚嘅睇法

玉石俱焚只係林鄭自己提出,我地未達成過呢一類共識,所以我地都唔明點解林鄭用呢啲未經證實嘅字眼去形容呢場抗爭,我諗記者朋友問返佢本人會好啲
1 如有圖片說明更具震撼力,今次時間倉卒未必預備到

2 先問邊間傳媒機構會比較好/佢地自己講

3 會否考慮新增國語比台灣人睇?

4 keep住有講冇大台,讚!

5 未試過咁期待同激動去睇記者會

6 諗到再講
其實記者最唔likey就係呢啲情況
代表唔到大眾嘅人物出嚟講嘢其實冇公信力
之前某記者有分析過呢一樣嘢
最起碼都要知道講嘢嗰個人嘅身份、出樣
that;s why衝入立會嗰位巴打敢出樣講嘢係咁抵讚

不過呢個時勢我覺得唔可以咁樣睇
因為呢個記者會就唔係畀記者r有新聞價值新聞嘅會
而似係借記者之力向廣大市民做一個最低限度嘅單向溝通
即係記者變咗好似好義工咁
下次再有人質問認受性問題,應該答:我地係沉默既大多數
引用連登名句
出核彈都不割席
你可以叫佢入黎之前同佢地講發問時要先報自身報館寶號
呢個係正常做法
唔會有人覺得唔妥
代表性問題, 如果改成係代表緊一個追求自由既意志, 會唔會比代表緊一班人會更好?
勇武自己com份聲明就ok
叫佢地上去同篤灰冇分別
岩,唔同持份者先可以保持市民角度
唔係又比人話大台
一個真正市民聲音既台
搵一啲做開freelance pr or event management嘅人幫手hold個場啦,都比較欠缺經驗,有好多前資深記者可以幫到你哋
同意第一點 個記者會應該要係POPO記者會之後
但第二點或者同第一點一齊用好D 就係用圖片同影片作為證據去反駁POPO 會比空口講白話更有力 但問題就係如果民間記者會太緊貼POPO記考會既話會唔夠時間去搵圖搵片拎授權(呢樣好重要) 所以中間個間隔或者搵證據既人手呢兩點之間可能要衡量下
第三就.... 有保留 記者會呢樣野其實都考主持個位人士既口才 轉數同見識 未必每個人都勝任到
第四同第五其實本質都接近 同意比人問有民意分歧既問題既時候話民間記者會不能代表所有市民 主要針對返政府同POPO記者會不實既指控作出回應就可以
係 q&a試下佢問完下一個記者會再答 因為你地唔係大台 好易發表左自己意見 返去問連登問多啲人再答
我想幫手,可唔可以add我,我可以証明自己唔係狗

https://t.me/Slmctelegram
下次要搵一位強勁英文翻譯
要識應對先得 最緊要係有唔一樣答法去印證冇大台依樣野
點解唔跳得
問你土星同木星差幾遠
又要答
有啲問題要research 先得到
認受性問題推返去777到
點解777可以代表香港人?
分化完edit當冇事,朱西果然要689同一派為中共服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞