民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
睇到呢個記者會真係好感動
係短短一日就由咩都無去到成記功舉行記者會,大家都好叻

為左可以繼續對抗港共政權,我係整合左巴打絲打既意見之後有幾點建議:
1. 舉行時間改為Popo記者會之後1-2小時,可以回應返佢地既指控
2. 網上圖片/影片
呢個記者會既對象係淺藍/淺黃既人士,佢地好多時只係靠CCTVB既資訊,我地需要CCTVB無播既 震撼圖片/影片去打動佢地, 喚醒佢地既道德, e.g. 狗打老人家, 小朋友中TG, 黑社會打人
3. 邀請唔同人士+有份量既社會人士去主持記者會, e.g.銀髮族/街坊/中年人
擴大同温層,銀髮族講一句好過我地講十句, 有份量既社會人士係可以先前參與左成立獨立調查委會員既人, e.g. 方敏生,袁天佑牧師
4. 如何避免大台問題
我地要強調民間記者會只係一個平台, 將民間既聲音收集同整理
5. 代表性問題
我地代表既係真相! 我地係將真相話返比大家聽! 所以記者會既目的係將真相話比大眾聽!
有民意分歧既問題(呢到唔係指連登民意,而係指整個香港既民意) , 答既時候不需要表態

結論:
民間記者會既目的係通過喚醒中立人士既良知同切身性去爭取佢既支持, 所以我地需要將傳統媒體無播既圖片/影片通過記者會去播出黎

歡迎各位巴打絲打一齊提出意見

守護香港 反對警暴
自推10次
認同 可針對一啲被tvb誤導嘅事件解釋返!

好多人係覺得我地慘所以支持我地
https://lih.kg/1419811

內有建議做法 跪求賜教
如果覺得啱聽嘅幫手推推
盡量唔好答有關行動/個人意見嘅問題
push
yes
認同, 我地只係需要講返事實就可以
例如係POPO打記者, 射左幾多TG
邀請各方,尤其勇武派出席、分享心聲,表達自己憤怒
不如文宣組一齊就今日Q&A答得未夠好既題目再修飾下聽日拎黎答.
起碼每日都有D野講,同埋有D理念宣揚下
同返佢地講代表性問題:

1. 政府係一個咩野代表性問題,政府只係政府班官,係度鳩up,大把公
務員出哂證件去支持運動,咁即係政府發言,都唔代表成個政府啦

2. 當時5大訴求,已經有200萬人出黎支持,呢個就係民意。
當然,full gear 全黑
甚至set 幕保護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞