推到完場之美國大選選情集中討論區15

5001 回覆
58 Like 8 Dislike
只要撐chinajoe 都係狗 不用分得那麼細
嘈左成個上晝,終於落得清靜
得半日貨仔又無budget OT
好心就搵份正經野做啦
美國主流媒體當然不報道鬧出兩套選舉人票的結果,華媒只有兩三間有報,媒體控制了大眾該要接受哪一套現實,但實情是現在出現了兩套「現實」——國會將會收到兩套選舉人票結果,在州政府版本,拜登贏306票,在州議會版本,特朗普則贏316票。為甚麼會這樣?

因為賓州、喬治亞、密西根、威斯康辛、內華達、亞利桑那和新墨西哥一共七個「藍色州份」,共和黨控制的州議會選舉人團都決定將合共84票投給特朗普。

這是否代表他們全都支持特朗普連任呢?更準確的說法是,七個州議會透過其民主成份表達了對大選投票的不信任,反映他們都相信大量舞弊發生。不過,這又「不代表」他們否決了州政府的版本,現實是兩套結果都是合法。州議會再一次向民主世界演示甚麼是權力制衡,他們所維護的不是特朗普贏,而是維護結果未定的狀態。關鍵的選舉訴訟尚在爭戰,憲法卻規定今日要塵埃落定,故他們的目的是製造變數,提供一個另類選項,把最終結果的決定權交回國會手上。屆時參議院就會照12月15日至1月6日之間所發生的事,決定接納哪一個選舉人票版本,如果州議會不這樣做,國會便會別無他選確認拜登獲勝。

然而,這是否代表參議院一定否決州政府的版本呢?這就是政治。共和黨也有聲音勸迫特朗普認輸,如最終要由彭斯宣佈接受拜登勝選的結果,他一定也會百般滋味在心頭。到參議院也無法決定時,便會交予眾議院裁定。屆時會怎樣操作,耐心觀察下去吧,因為對這些議員來說,怎樣處理這個問題,他們全都算是「初哥」。

Dominion的投票機正被法院檢驗,初步結論是「它為作弊而設」,因為它的錯誤率參數設在68.05%,代表接近七成的票可被覆寫,密歇根州確有數千張特朗普的票轉給拜登。見到這類消息時,不少人都會心想不要再給我希望了。耐心和期望管理就是這些人的功課,做好了這功課,身為香港人的你便學會怎樣孤軍作戰也不至失去希望。

作者

https://www.facebook.com/972393926144079/posts/3804336606283116/?d=n
總之有好多美國人都未放棄,佢哋重好努力咁爭取緊。
支持侵用盡所有方法對付竊國者
新既司法部第二把交椅Richard donoghue 好似都用過Rico對付商業犯罪組織
我都諗唔到仲有新墨西哥州
係叛國賊
係Patriots vs. Traitors
同弗林將軍一樣,係第82空降師出身
有無機會出現類似1877年妥協呢?
想問呢啲係乜撚嘢道理
咁樣扭曲民主選舉,咁都唔可以覺得佢有問題?
牙joe扭曲民主選舉
No
Its Donald Trump
The demagogue who refuses to acknowledge his defeat and makes groundless claim!
白撚痴,咁侵侵贏嘅州係咪民主黨又同樣可以揾另一批選舉人投俾拜登又一樣寄一批A貨票去國會。
你都要 州議會 佔 多數 先得架
有無人認真睇過點票機報告

岩岩聽老蕭
如果部機真係有問題,點解唔比人check
定已經check 緊?

如果check 緊,咁都可以比選舉人繼續投票架咩

btw, 如果有心check, 咁多個禮拜都check 到啦
扭曲民主選舉?我想問宜家trump係做緊咩嘢唔係憲法賦予佢嘅權力?
宜家正正就係展示緊咩叫民主俾你睇,點樣制衡,點樣有制度去維持選舉嘅公義

groundless claim? have u even spent some time to look into those claims?
你可以話睇唔到覺得冇選舉舞弊,但衣個世界有樣嘢叫合理推斷,透過現有嘅嘢去推斷一個情況。
宜家咁多人證出黎指控,有片段見到奇怪舉動,甚至有report show到個software有問題,唔係話一定有fraud, 但咁多可疑嘢唔係就正正更應該去check吓咩?
如果可疑嘢係有利你支持嗰個,你就可以完全唔理,咁你心中追求嘅公義係乜?
法庭唔理

傳媒又個假象

洲政府唔俾查

d 罪證又可能洗哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞