【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區05

5001 回覆
45 Like 3 Dislike
我認同實數大概50-100m,報出黎應該得10m(因為輕微 無病徵 話者隱瞞)最終死亡率6%
一定要支那埋單
或者係根本無資源驗咁多無symptom嘅人
西歐死亡率一定唔止6%
New Cases Vs Death 已經過左10%
而家WHO開始放風話戴口罩有用...
班人唔拎教訓係唔識死
spanish flu係自己減弱啫
我哋夠有hong kong flu同sars
歐洲禁蒙面㗎 karma is a fucking bitch
其實係hospital mortality rate高
實際上好多人中咗冇驗到,真實fatality rate應該都係幾%
可以參考驗得最多嘅德國/New York/韓國
Sor搭錯線
2/4/2020 HKT23:59 截數
全球 980268 confirmed, 50355 death, 209037 recovered
(+91495 confirmed, +6007 death, +20267 recovered)

1/4 888773 confirmed, 44348 death, 188770 recovered
31/3 817740 confirmed, 39884 death, 175006 recovered
30/3 745078 confirmed, 35431 death, 164780 recovered
29/3 687227 confirmed, 32327 death, 153071 recovered
28/3 624626 confirmed, 28848 death, 143139 recovered
27/3 558700 confirmed, 25365 death, 131667 recovered
26/3 495983 confirmed, 22302 death, 120386 recovered
25/3 443108 confirmed, 19814 death, 114058 recovered

全球新增確診數量比前一日多2492宗
全球新增死亡人數比前一日多1543人
全球新增康復人數比前一日多6503人

一日多近十萬confirmed美國啲數中午先出晒 但半晝就已經多兩萬
法國啲數一時多一時少 前日好似成8000都有
今日美國3萬都似
林鄭話: 「我地招左標不過都買唔到口罩比市民」
香港人: 「唔緊要, 我地自己上日森捕住買, 或者排幾日隊都OK架, 民間自救」
估計全球已經爆咗成幾個月 只係歐美遲少少 因為病癥太似傷風感冒 好多國家冇為意 加埋文化本身比亞洲人更多身體接觸 爆得勁真係唔出奇

美國啲數升得咁快某程度上有可疑
印度可能好大鑊
有咩可疑?
估下非洲會唔會爆,隻病毒唔似係怕熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞