【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區05

5001 回覆
45 Like 3 Dislike
似啦
琴日1630個記者會淨係講咗3個M&S4個酒吧1個nepal人unlinked嘅case
數極都都係得8個唔係9個
香港+1 unlinked case

醫管局在昨晚(7日)深夜,公布一宗石湖墟賽馬會普通科門診診所一名員工確診感染新冠肺炎個案。診所一名57歲運作助理,自本月3日起出現咳嗽及喉嚨痛,但無發燒。她過去14日內並無外遊紀錄,亦沒有接觸確診個案。該員工本月7日在診所接受深喉唾液樣本病毒測試,晚上證實呈陽性反應。她現時正於北區醫院接受隔離治療,情況穩定。

醫管局指,該員工主要負責診所清潔工作,工作期間一直穿戴個人防護裝備。到目前為止,該診所未有確診患者的到診紀錄。診所正與衞生防護中心追蹤該確診員工的密切接觸者,安排檢測及跟進所需檢疫安排,並會密切監察診所職員健康情況。
該診所本月8日起將暫時關閉一天進行徹底消毒,職員亦會聯絡已預約的病人,安排他們到區內的粉嶺家庭醫學中心就診。
住邊
呢個應該係第937個確診,未有資料出.. 可能要等聽update..
似啦
琴日1630個記者會淨係講咗3個M&S4個酒吧1個nepal人unlinked嘅case
數極都都係得8個唔係9個
自己柒咗
法國+1417 deaths, 破萬

未更new cases係咪1400淨係搵到d屍,唔係醫院嗰d
法國搞咩
有機會係nursing homes
我個人就唔係幾贊成走去洗版,狂鬧Trump嗰班人基本上都係覺得WHO有問題,佢哋只係覺得Trump都有問題+喺度推卸責任,而家走去洗佢哋版可能會影響到香港喺外國左派眼中嘅印象,到時如果政權交替嘅話會對香港有啲不利如果真係想幫手嘅話最好focus係WHO啲問題上面,唔好走去撐Trump

tl;dr 唔好干涉人哋內政
屌 係診所度中
佢哋由前幾日開始統計喺nursing home啲冇入院就過咗身嘅老人家,跟住好似到今日都未統計曬,所以呢幾日嘅死亡人數都好高
我見冇乜人撐trump喎
法國
講定先,我硬係覺得好快會有迷雲黨走去煽動人撐Trump+洗版
+11000
少數派算數啦
之前喺twitter同佢哋嘈到有心理陰影
30/3 0000: 700k (支81k 外619k)
31/3 1900: 800k (支81k 外719k)
2/4 0000: 900k (支81k 外819k)
3/4 0200: 1M (支81k 外919k)
4/4 1300: 1.1M (支81k 外1.019M)
5/4 0800: 1.2M (支81k 外 1.119M)
7/4 0000: 1.3M (支81k 外1.219M)
8/4 0100: 1.4M (支81k 外 1.319M)

25個鐘加咗100K又快翻,果然星期一係信唔過
得d無追開嘅先會話尋日好轉左
痴撚線支共殺撚左幾多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞