【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區05

5001 回覆
45 Like 3 Dislike
屌好on9
Corona 啤酒應墨西哥政府要求停產 將酒精捐出做酒精消毒gel
https://lih.kg/1957429
咁失唔失控咪又係睇個確診數字同條curve (宜家係exponential phase)
咁確診數字點來 咪驗囉 但驗咗並不等於醫咗隻病毒, 大量sampling 既結果尤其響global pandemic 既前提下test positive 既數字一定係有增無減

以前個案少係因為檢測條件高同資源唔夠, 宜家少少咳就捉去驗仲要試劑多咗(尤其開始加入abbot個15min核酸快篩快同準好多)自然個確診人數就多 (sampling size大咗)

比較南泡同歐洲國家開頭爆既trend我認美國宜家係爆發期但是否失晒控我未有結論. 至少宜家D人意識都高咗同開始有投入大量醫療資源

咁多咗係好事定壞事 咁我都希望資料透明等尤其D白鬼終於都認識到呢隻病毒isn't a flu 咁小事而且會變成流感病毒咁長期存在

所以我係唔睇支那數字(費事垃圾data搞亂個trending)亦理撚得支那死幾多人 當然, 死晒就最好
坡狗+1 death
地球人是要管的,只可以話每一個地方都會有呢啲害群之馬,歐美都唔少呢啲cases根本冇聽隔離令
中後段中學大學始復課

無啦啦開始on and off 有零確診
跟住行山撚 離島撚出動

到最後無啦啦連續14日 一個月無確診

六月中定尾解除疫區狀態

跟住好快就50 萬人上街反廿三條
失唔失控 見人見智啦

至少美國 驗得多 隔開到邊d人有病

比歐洲多左兩星期時間準備 ,多d protocol 點醫 點做野 點準備物資 再加上美國既國力

https://www.news9.com/story/41972631/state-secures-possible-coronavirus-cure-for-hospitals
瑞士 都開綠燈

ZURICH, April 3 (Reuters) - Switzerland on Friday sought to speed access to drugs that could be used against coronavirus-caused COVID-19 disease with an order that allows them to be deployed in hospitals before getting formal approval by the country's regulator.

The decree covers generic malaria medicine hydroxychloroquine, Abbvie's HIV drug Kaletra, Gilead Science's experimental remdesivir and Roche's Actemra, all of which are being studied for potential use against coronavirus.
感柒數有增無減同意粉西班牙一樣叫唔失控?
紐約市只係多香港一百萬人口結果壓重幾百倍
一開始recommend帶口罩根本可以避免
反正班白皮豬唔痛過唔知醒
[引用] 香港特首人工每日高達$14274
https://lih.kg/1957491
驗得多 確診數多 就 擴散失控 :絕望
驗得少 死亡率高 就 致命嚴重 :絕望

其實武肺咁新 ,大家乜都唔知 先係最絕望既問題
隨住 對佢認知更多 應該會樂觀少少

Italy: the real number of COVID-19 cases in the country could be 5,000,0000 (compared to the 119,827 confirmed ones) according to a study which polled people with symptoms who have not been tested, and up to 10,000,000 or even 20,0000,000 after taking into account asymptomatic cases, according to Carlo La Vecchia, a Professor of Medical Statistics and Epidemiology at the Statale di Milano University.

This number would still be insufficient to reach herd immunity, which would require 2/3 of the population (about 40,000,000 people in Italy) having contracted the virus [source].

The number of deaths could also be underestimated by 3/4 (in Italy as well as in other countries) [source], meaning that the real number of deaths in Italy could be around 60,000.

If these estimates were true, the mortality rate from COVID-19 would be much lower (around 25 times less) than the case fatality rate based solely on laboratory-confirmed cases and deaths, since it would be underestimating cases (the denominator) by a factor of about 1/100 and deaths by a factor of 1/4.
你兩個重點都放唔同地方拗乜柒?
你澄清個重點係美國失控
但佢唔同意你個重點係點解覺得比中國嚴重
你要同佢拗就重點答點解美國揾唔到傳播源失控
會嚴重過中國一樣都係揾唔到傳播源
失唔失控 見人見智啦

至少美國 驗得多 隔開到邊d人有病

比歐洲多左兩星期時間準備 ,多d protocol 點醫 點做野 點準備物資 再加上美國既國力

https://www.news9.com/story/41972631/state-secures-possible-coronavirus-cure-for-hospitals
感柒數有增無減同意粉西班牙一樣叫唔失控?
紐約市只係多香港一百萬人口結果嚴重幾百倍
一開始recommend帶口罩根本可以避免
反正班白皮豬唔痛過唔知醒
確診數升 未到頂 係事實
但會唔會變成 意大利 / 西班牙 既局面 係另一件事

佢多左兩星期 ,多左臨床話奎寧+日舒 對預防輕症變重症 有幫助 ,咁美國如果肯全面用藥 未必會打爆ICU

美國依家仲係準許 重症先用得 ,但有State開始準備定 夠十萬人用既份量 等開綠燈

西法意 要去到差唔多過左Peak既日子 先開始話做Trial
NY仲未比用
啲呼吸機唔夠一星期就會爆哂
醫護一個口罩要用幾日
同意粉一撚樣
佢哋話墾丁都好多人
剩係記得
政府安撫市民
好揼本請左皇馬嚟踢
所以唔知d人吹奏 Cuomo做乜,條友根本乜都唔敢做,淨係識攤大手板問人拎一個天文數字既資源,然後睇住自己個州爆

侵侵至少將所有責任揹上身 等某d醫生 敢去試用奎寧加日舒,至少日後研究證明有用既時候 ,d醫生同醫院已經準備好 儲備同用既方法
黑警咩
條友尋日一句講哂 “救吓我地啦”
完撚左
咩都唔洗做
我做仲好
老董繼續強推23條
佢之前話做1100人既Trial , 完全無Update就知佢唔重視
做領導人就應該唔放過任何一個可能性,有用無用都好 都應該公佈然後Move forward , 而唔係佛系放生on99
不過NY之後就係其他State , 依家見其他State係有準備都係 Good Sign
點解唔所有輕症用??? 隻藥副作用好強定甚麼原因??

好多研究都話好有用 , 仲猶疑甚麼? 無疫苗情況下為何不進取D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞