【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區05

5001 回覆
45 Like 3 Dislike
蘇丹+1 Confirmed,Total:8
安圭拉+1 Confirmed,Total:3
no , total case
呢幾日都係每日驗10-11萬人左右
但係陽性個比例升得好快
波斯尼亞+14 Confirmed,Total:532

檢驗新高
陽性率新低

意大利 確認緩和

不過呢度無乜人對好消息有興趣
好事嚟
咁咪會計埋未好返嘅人入去囉?
因為未好返嘅人仍然未知會係屬於deaths or recovered
所以有陣時我會好confused
美國+600 Confirmed,Total:226978,+9 deaths,Total:5343
阿爾及利亞+139 Confirmed,Total:986,+5 deaths,Total:63
合理
奧地利+36 Confirmed,Total:11063
德國+498 Confirmed,Total:82674,+26 deaths,Total:1038
印度+10 Confirmed,Total:2484
應該掉返轉諗, 困左咁多日都仲咁多人確診,呢樣先恐怖
科學上來說,只要一日未完結,死亡率都是不準確的。
現在用(死亡 / 感染),只是純粹提供一個指標。
布隆迪+1 Confirmed,Total:3
美國紐約幾千,然後其他幾百幾百係咁加。
美國+83 Confirmed,Total:227061,+2 deaths,Total:5345
德國+16 Confirmed,Total:82690
以色列+83 Confirmed,Total:6443
今日睇咗份醫學期刊報告,有研究拎咗d數據, 話中國江蘇某浴場喺高溫高濕嘅環境1傳8.
果度面積3000m2, 温度25-41C 濕度 60%. 果8個人仲要唔係同一日喺現場.
雖然我唔明白點解佢哋可以肯定果8個人一定係喺果度出事, 但睇黎真係唔可以話夏天就會安全d.
new jersey仲未出
其實呢隻病毒算唔算真係吹大左?
好似SARS 咁傳左咁多代其實應該弱化左好多,比起武漢原裝病毒應該屎左好多
點解Luhansk同Donetsk會計入俄羅斯總數,而Abkhazia就計入Georgia總數
列支敦士登+3 Confirmed,Total:75
40個variation呀
武肺傷害性不算最大,但潛伏性很強,放毒者可以輕微病徵,甚至零病徵。
殺傷力弱咗,傳播力強咗
印度+27 Confirmed,Total:2511
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞