【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區05

5001 回覆
45 Like 3 Dislike
唔係
我問過佢點解咁撚愛中國 佢話佢零幾年嗰陣去英國讀書俾鬼仔杯過 之後同中國人圍爐 圍圍下就變成咁
我都諗唔通
民族主義上腦 好難搞
對抗中國民族主義 唯有用香港民族主義反洗腦
有機會帶佢出嚟遊行啦
五日
我唔同意

瑞係新藥 唔知副作用 一定無得大規模用
FDA 連奎寧 舊藥新用 都拖成兩星期 到星期日先俾用 就知瑞德西韋 呢一刻就算有用都唔會用

奎寧一路都有feedback 話唔effective , 我認為 唔係特效藥 但初期 同 輕症用 會有用,減少到轉重症率 就少人爭呼吸機 同 入ICU
冇香港人朋友?
俾班支那朋友影響左
我見twitter有個女醫生話奎寧可以幫助zinc深入細胞
可能輕症既話zinc可以boost immune system去打低支病毒
重症就無能為力
法國+7578 confirmed 499 death, Total: 52128 confirmed 3523 death
Cls
法國
加拿大 +993 confirmed 3 death, Total: 8467 confirmed 95 death
加納 +9 confirmed, Total: 161
佢點睇李文亮單野
佢點睇李文亮單野
聽日2030條數應該幾高
袁國勇表示,現時確診者沒即時被隔離,而隔離確診者的接觸者的工作也做得太慢,很多病人確診後數日,其密切接觸者才被隔離,也造成社區傳播。他建議應立即為所有接觸者,不論是否密切接觸者,都即時帶電子手環及家居隔離。

他指控制疫症要做好源頭管理,但3月19日要強制家居隔離前的海外返港者,不需隔離又沒做測試,造成社區爆發;現時要控制社區爆發,惟一方法是將所有確診者的接觸者即時隔離。

對於社會上憂慮病毒已在社區擴散,但不知源頭,社區必須做大量測試,包括為症狀輕微的人,「1,000人做測試捉到2、3個已經好好,但依家做唔到,繼續係社區傳播」。他重申現時本港情況不樂觀。
2022年冬天搬去2023夏天掛
美國FDA 真係唔係咁易....好多醫生仲講緊果套 唔會放未知副作用既藥入病人口,要做晒所有trial 出晒期刊 有晒prove 先得,但咁樣分分鐘年尾先用得

非常時期非常手段 所以我理解唔到

佢停單獨申請 因為要開始做 大規模臨床 ,佢唔夠產量應付兩邊
嘩屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞