【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區05

5001 回覆
45 Like 3 Dislike
台灣+10 Confirmed,Total:373
咁早?
做到高官位 實係玩政治多過做野
屌根本d sg飛機片 大部份都有政府課金叫人唱好
華為出手未
有冇cap低
佢哋要公佈清明節去過人潮擁擠地方嘅人要自主健康管理14日,順便講埋確診人數
清明仲出 好撚on9
香港都大把
好多on9
blow job johnson
等住去見祖先

上面係 1Apr 做既 Predict
下面係琴日 再Predict

需要既床位 向下修接近一倍

所以話一開始d人真係有咁大吹咁大
祖記 果個 戴巴拿
祕魯團有6個hi左野
周圍辣火頭

滯留秘魯港人5人確診 逾20人須入住駿洋邨

【12:50】需要入住隔離營的港人已登上旅遊巴,已出發前往駿洋邨。據了解,總共有兩架旅遊巴接送入住隔離營的港人,逾20人需要接受隔離。

【12:09】L小姐接獲通知,從秘魯返港的65名港人之中,目前已有5人確診,包括3名星晨團友及兩名自由行旅客;預料餘下的星晨同團團友及領隊共18人,包括她自己亦要入住隔離營(檢疫中心),初步相信眾人要入住駿洋邨。

經歷一波三折,大部份滯留秘魯的港人昨午終於順利回港,65名港人抵港後被送往亞洲博覽館進行深喉唾液測試。衞生署指有關檢測預計今午才能完成,目前在亞博室內場館設指定休息處,安排近百張摺疊床,讓接受檢驗人士留宿一晚。經過一夜之後,《蘋果》繼續跟進港人檢疫最新情況,星晨團友L小姐徹夜未眠,「昨晚冇乜點瞓,太凍瞓唔到」。她指,雖然署方向他們提供一張冷氣被,但太單薄,加上場館內的冷氣被調較至攝氏10多度,眾人都感到非常寒冷,部份人如L小姐無法入睡。加上場內無地方沖身,連牙刷也欠奉,一眾等候檢測結果的大人小孩都甚感不便,現只望大家測試合格,盡快可返家休息。

有人曾向職員查詢能否將冷氣溫度調高,惟對方指「冇得調較」,故他們只好穿着羽絨保暖。她指,場館內燈光十分刺眼,種種因素令眾人難以入睡,「擔心啲老人家會凍親,因為有部份老人家係長期病患,仲有一個BB女,喺呢啲環境好容易病。」

由於武漢肺炎快速檢測結果預料今日下午才出爐,眾人未能離開亞博,即使他們想進行日常梳洗亦遭拒絕。因亞博館場地除了沒地方給事主們沖身外,就連牙膏牙刷等基本個人用品都欠奉,加上當局擔心病毒問題暫不准他們打開行李篋取日用品,「隔離生活」倍感不便。L小姐對此感到無奈,「行李又唔係身邊,牙刷牙膏都冇,衞生署話唔拎得啲行李住,開咗驚有菌」。

提及衞生防護中心傳染病處主任張竹君表示,是次對秘魯返港人士進行相關複雜程序,是因為不掌握秘魯疫情。L小姐直斥有關說法,「全世界嘅疫情,媒體每日都跟進報道,邊個國家大鑊啲,一睇數字就清楚晒,咁都話唔知?」

她續指,不明白為何港府對待秘魯返港的港人,以及同樣從倫敦乘坐同一班航班返港的其他人士,採取不同標準的措施,「我唔明同一班機最少百幾二百人,坐滿晒咁濟。一啲人(從秘魯返港人士)要檢疫等結果先走得,另一啲(與滯留秘魯同樣乘坐英航BA27返港人士)又唔使等檢疫就可以即刻走,都唔知係咩嘢標準!」
外遊撚
痴線,又長期病患老人家,又bb女
佢地本身都唔應該去咁遠地方啦
呢班應該跟團
外遊撚:馬丘比丘一生人要去一次,唔去等幾時
個L小姐串過馬撚
又要做外遊撚又要人接你返黎
好啦去隔離又多多聲氣
全球210幾個地區有邊個真係會100%掌握得到
呢啲外遊撚咪鬼救啦救返都嘥氣嘥資源
有得接唔應該嫌咁多…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞