【無了期唔知幾時完嘅武漢肺炎】國際疫情討論區09

5001 回覆
47 Like 7 Dislike
Block 支那
我唔知你到底係真身定係分身,
反正都冇關係

1)你用支那係你的自由

2)我有讀過書,知道呢個字的真實意義(ethnic Chinese 的種族歧視貶義),並唔係鬧大陸人噤簡單

我有我的自由選擇用大陸,大陸人
算吧啦你 一日到黑將讀書掛喺口邊,都唔方讀得多書
笑死 大大聲強調自己讀過書 講到香港有人冇讀過書咁
我係唔會怕你呢種打手

仲有,叫你的同黨下次轉分身果陣小心d

俾人發現完來個個都係偷錢,詐騙,傷人搞到坐左唔知幾耐就唔好啦

仲有,我的留言係俾真正的香港人,香港人市民

唔係俾果班自稱‘香港人’,
實際上係台灣人,大陸人,及一批唔知係乜政治背景的打手睇
可唔可以解釋下支那呢個term邊忽侮辱
支那的意思根本一直無變 只係一個名
某D人種無任何原因 純粹因為自己之前叫支那
二戰後就自卑覺得呢個名係侮辱自己
唔該外國打手同政治打手過主,

冇用你地的垃圾留言整臭呢個題目

支那肺炎

Pfizer and BioNTech say final analysis shows coronavirus vaccine is 95% effective with no safety concerns

Read more on https://us.cnn.com/2020/11/18/health/pfizer-coronavirus-vaccine-safety/index.html
條友真係好搞笑
乜都政治打手
So?
你駁緊D乜?
「歧視係睇你講嘢個時心態」如果真係咁諗 咁就唔好假設其他人講支那一定係眨義先啦

「有人打劫殺人放火
強姦隻豬
就話係支那人做

唔明你想講咩 支那人做咩都係支那人喎

「香港都有好人壞人
圍村最藍
大陸出世後生仔反共(天琦)」

True 但係都係唔明你駁緊D咩 香港人 同支那人 都係名一個
討論返疫情啦
9唔搭8
講極都唔明支那只係一個名 根本無眨義
China都係讀支那 咁China又係唔係眨義
你分清楚個字本身意思眨義 定引伸意思係眨義先啦

正如雜種 本身只係描述唔同物種生的下一代
係用嚟講人先變眨義 因為好明顯用法唔同 將一個人去人法咁形容
11月19日

6000萬倒數

5623萬人確診武漢肺炎

134.9萬人死亡

真心希望疫苗有效

再噤落去,真係唔知真係唔知要再死幾多萬人
OSAKA/KIX捉到17件由印尼到日本嘅positive case
全部揸住negative cert

支那病毒

Covid-19 has killed 250,000 people in the US. That's 10 times the deaths from car crashes in a year

Read more on https://edition.cnn.com/2020/11/18/health/covid-19-deaths-us-250k-trnd/index.html
In less than 10 months, Covid-19 has killed more people than strokes, suicides and car crashes typically do in a full year -- combined.

支那病毒

US sees highest Covid-19 death toll in months as deaths top a quarter of a million

Read more on https://edition.cnn.com/2020/11/18/health/us-coronavirus-wednesday/index.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞