【無了期唔知幾時完嘅武漢肺炎】國際疫情討論區09

5001 回覆
47 Like 7 Dislike
我知你會你用支那

但事實係你同其他打手用支那呢個字係
侮辱番你自己

只有冇讀過書兼極度黑心缺德的政治打手
先會用呢個字眼
我知你會用支那,形容大陸

但事實係你同其他打手用支那呢個字係
侮辱番你地自己

只有冇讀過書兼極度黑心缺德的政治打手
先會用呢個字眼
你會覺得黑心係因為你係
專登入嚟睇支那賤畜
支那仔 你全家都支那人
Japan/Hokkaido +233(Sapporo +136)
支那仔hello
只有冇讀過書兼極度黑心既人先會講「支那」
https://lih.kg/2290567

你係支那仔?
チナ人
我係一個有讀過書的香港土生土長的人

你用呢個字鬧人,即係鬧番你自己同你的祖宗18代
連登非常多政治打手(好多根本唔係香港人)
部分打手係冇文化,為達政治目的亦係不擇手段。

但‘支那’2字係涉及二戰時期所有華人的貶稱

其唔係指大陸噤簡單
有讀過書的人都知道
入黎回應下啦

只有冇讀過書兼極度黑心既人先會講「支那」
https://lih.kg/2290567
你係政治打手
(對香港人因為反送中及武漢肺炎的死傷完全莫不關心,已無需要當你係香港人,更大機會你根本就唔係香港人)
我根本唔需要理會你

孫中山當年寫這文章的時候係二戰前
二戰時期及二戰後支那2字的意義,
同二戰前係唔同
這事實,稍為有讀過書的人都知道
This is simply wrong.

The Chinese virus destroy the economy rather than the lockdown destroy the economy.

Take this as example:
Since Covid-19 hit US shores, Republican governors in the Upper Midwest and Northern Plains have largely taken a hands-off approach. The results of that strategy have been poor.
Gov. Mark Gordon, a Republican who took office in 2019, did not issue stay-at-home orders in the spring and has not required people to wear masks.

Now, he knows he was wrong:
"We've had more businesses around the state closed by sick workers than by any of our health orders," he said.

Read more on https://edition.cnn.com/2020/11/17/us/coronavirus-midwest-northern-governors/index.html
衞生防護中心調查9宗新型肺炎確診個案,至今累計確診個案達5479宗。

新增個案包括1宗感染源頭不明本地個案,患者為76歲的士司機,居於愉田苑愉澤閣。他於本月10日出現病徵,本月16日最後一日上班,同日到醫院求診。

另外兩宗本地個案與早前個案有流行病學關連,兩人分別為50歲及82歲男子,居於葵盛西邨6座。

至於其餘6宗輸入個案,患者分別為黑山共和國、印尼、英國、菲律賓及巴基斯坦抵港人士。
日本 +2189,new record
Chi Na
支 那
認住呢隻支那仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞