【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區04

5001 回覆
46 Like 6 Dislike
香港嗰種揸流灘
法國都就快出佢都未出
法國+2579 cases, total: 25233
+231 deaths, total: 1331

死亡率:5.27%
美國後日呢個時間係咪會「過」中國
佢地3月19-21 新年
而家差唔多開始病發
法國黎料
從病毒基因進化分析可計算返最近共同祖先出現嘅時間(Time to most recent common ancestor (TMRCA))
按英國愛丁堡大學學者計算,呢隻病毒最有可能出現於上年11月中至11月尾: http://virological.org/t/phylodynamic-analysis-176-genomes-6-mar-2020/356

即使係咁,零號病人當時都未必會被察覺
因為病人感染後最長有14日潛伏期
而且佢可能係無病癥病人
就算有病癥,呢個病發病後頭一星期通常只係類似感冒咁
病人未必去醫院

所以通常要有多名病人病情發展到嚴重
醫院醫生先至會發覺唔尋常
就好似西雅圖去到三月初,先發現原來呢個病已經本土傳播咗兩個月
意大利人雖然死得多
但檢測確診率已經跌到18%
比之前跌左6-7%
應該同封城14日有關
估計過多一星期應該會見到曙光
直接起底
但應該仲有好多輕症未驗到,驚到時唔使封城之後再爆過
其實冇乜所謂嘅,而家兩黨都反共,喺咁嘅情況下總統好難唔理佢哋走去奶共
我估係
美國而家瘋狂驗但係又唔夠資源驗哂全部人
睇world meters個網話一個中左喺醫院 另一個喺屋企發燒隔離緊
但依家都仲係集中幾個大省,未有擴散情況,等韓國個邊試劑運黎應該有改善
坡狗
識藍絲話而家美國爆得咁勁就證明病毒喺美國嚟
衛生署同港共少驗當冇事
會不斷nitpicking攞曬佢哋啲唔好嘅政策出嚟講,好嘅政策就話政府唔係真心幫d市民
單細胞生物
星夢號都係求其揀黎驗(而唔係全船驗)
英國駐匈牙利布達佩斯大使館的37歲副大使史提芬迪(Steven Dick)早前確診感染武漢肺炎,延至本週二(二十四)不治。
1452 new cases and 43 new deaths in the United Kingdom, including a 21-year-old woman and a 47-year-old man with no pre-existing health conditions

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞