【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區04

5001 回覆
46 Like 6 Dislike
28/3/2020 HKT23:59 截數
全球624626 confirmed, 28848 death, 143139 recovered
(+65926 confirmed, +3483 death, +11472 recovered)

27/3 558700 confirmed, 25365 death, 131667 recovered
26/3 495983 confirmed, 22302 death, 120386 recovered
25/3 443108 confirmed, 19814 death, 114058 recovered

全球確診數量比前一日再多3209宗
Luanda靚咩?
我淨係知貴到hihi
不過安哥拉自從有左支那高鐵交通之後方便左好多
馬來西亞鎖國 引發搶購物資潮

雖然表示「信政府、唔驚」,但新加坡近期因鄰近的糧食輸入國馬來西亞鎖國,爆發搶購物資潮,「數天之前馬來西亞封國,當晚凌晨,雞蛋、米、廁紙等都被市民搶空,政府又出手亦有出口呼籲不要囤貨,超級市場有告示貼出來限制買不同種類的貨品。」她說。居住此地5年的她,表示首次見當地人搶物資,「但我自己沒有在超市搶物資,因為經歷了沙士,知道疫症很可怕,早已儲存大約一個月的糧食。」

此外,當地亦有炒賣口罩的情況,「最大的零售商已經一個月沒有(口罩)來貨,有小型藥房或者零售店有炒賣價出售口罩,昨天看見要新加坡幣$49.9一盒50片,大約280至300港元。」Hera說。她早於當地疫症數未大幅上升時購買充足的口罩「看門口」,又和當地的港人共享物資,一同自救,「有很多媽媽群組,在爆發之前已經跟外國訂了很多口罩,讓在這邊的香港人會一起分享。是獅子山精神,但無奈在其他地方才體現得到。」她笑說。
澳洲煮重支那米,唔好介意殘體字幕
https://youtu.be/SPgOIaP5T28
有冇相
最後如果佢地行支那果套坐監式封城管理,班友都乖乖聽話,完美實行
基本上世衛上新聞既都係果條白鬼
比譚狗更仆街既生物
只係唔知摸雞屎忽果張相堅定流
仲要得背影

非洲其實已經有九個國家有high human development index,不過頭2係勁細嘅島國嚟
有巴打冇講錯,
香港人點樣努力戴口罩防武漢肺炎都冇用,因為控制住香港所有資源既依然都係港共(早前港共做手腳,搞到香港人網購買口罩遲左好耐先到手。港共又扮話港共自己「絕對冇」阻撓香港人網購買口罩,港共鳩噏只係香港郵政派唔切所以會慢云云),我地又唔可以取代港共(推翻港共)個位黎自己做決策

港共一日唔封中蟈關(+唔制香港既鬼佬鬼妹戴口罩),我地最終都會變埋bj既新人類(唔想)
食住花生等好戲
好在office所有同事連老細都知HKer 同chinese 好唔同
Libya打緊仗仲高過埃及
除左gabon都係北非阿拉伯佬同南非先天條件好
有巴打冇講錯,
香港人點樣努力戴口罩防武漢肺炎都冇用,因為控制住香港所有資源既依然都係港共(早前港共做手腳,搞到香港人網購買口罩遲左好耐先到手。港共又扮話港共自己「絕對冇」阻撓香港人網購買口罩,港共鳩噏只係香港郵政派唔切所以會慢云云),我地又唔可以取代港共(推翻港共)個位黎自己做決策

港共一日唔封中蟈關(+唔制香港既鬼佬鬼妹戴口罩,港共仲要繼續渣流灘鳩做扮做野(專登),我地最終都會變埋bj既新人類(唔想)
仲有件臭閪
其實埃及局勢都唔係穩定
海軍鬥水兵
Botswana 都唔錯 除咗愛滋病人太多之外
埃及同利比亞都亂左成十年
拎開果邊啲寶石每季都加價又少貨出
因為呢個hdi係18年嘅應該要去到今年9月先會update返19年啲data

不過我都唔係好明點解南非同botswana會係非洲排咁低
哈薩克 +24 TOTAL 228
加拿大 +22 TOTAL 4782
愛滋病太嚴重,拖低人均壽命
冇辦法,一開始太多人中招
I use my face to prevent aids 啲fd
Worldometer 入面個德國Serious/Critial 由23去到1581
西班牙已經步意大利後塵
荷蘭九千幾單得3單recover...
英國今日死亡人數急升...
歐洲今次真係好大穫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞