【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區04

5001 回覆
46 Like 6 Dislike
如果要驗咁多,咁個程序要簡化先,唔駛先睇醫生先有樽攞
https://www.youtube.com/watch?v=EIEdiaCPPvM
澳洲撚狗記者AVI都有親戚中招去世
呢個台灣醫生 個case 有d 唔同 ,一來已經係inpatient ,二來中國研究都係 單用奎寧 效果唔明顯

法國佬 用埋日舒

美國家庭醫生 Zelenko 就 outpatient 情況下 奎寧+日舒+維他命 俾病者用 效果都係好(669個 得4個入院)姐係唔夠2%, NY Governor Cuomo每日個briefing 講 大約15-20%陽性要入院治療
4萬個數,張竹君係3月中講過
無得睇,要記者問,應該要求佢公開,定時更新
「我們醫院現在不加azithromycin了因為兩個一起用會延長QTc就有致死案例。對於法國研究Hydroxychloroquine+azithro很好但是我保持保守態度,那個研究病人量很少(n=36),而且我實際臨床經驗覺得幫助好像有限,但是因為in vitro研究有效,我們還是會給病人就是了!」

另外香港之前對公主號返港人士做過調查,發現極輕症唔俾藥幾日內自己都冇曬病毒

我唔知法國如果唔駛入院嘅pateint病到乜程度啦咁
有冇講落藥之後平均幾多日viral load = 0
定所謂好返只係symptoms-free?
西班牙過去24小時新增6,549宗確診病例,累積至78,797宗,再有838名患者死亡,創出單日紀錄,死亡人數達6,528人。

https://www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/COVID-IHU-2-1.pdf

More from Dr. Raoult's treatment of 80 patients:

A rapid fall of nasopharyngeal viral load tested by qPCR was noted, with 83% negative at Day7, and 93% at Day8. Virus cultures from patient respiratory samples were negative in 97.5% patients at Day5.
真係下一個意粉
👍looks good
歐洲真係接力爆發
唔知今次清洗幾多人口
仲有法國荷蘭排緊隊
但睇worldmeter 連跌左三日
係死嘅人keep住升
死亡數一定滯後 入得ICU 都預左死
Oh thanks
咁香港個數都算好準了
望就咁望
繼續咬
早排聽啲評論話克林頓同布殊年代美國有份扶植中國
奧巴馬雖然喺2013重返亞洲但唔夠強硬
凌晨2點前都分分鐘hit到700k
放佢入WTO諗住大家一齊搵錢
奶曬野啦而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞