【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區04

5001 回覆
46 Like 6 Dislike
成個Arab spring得發源地係成功嘅
證明中東人是要管的
利比亞 卡達菲治下生活水平真係好高
水利 醫療 教育都係北非頭頭
可能康復係計驗到只係感冒嗰啲
邊個話康復一定要計由武肺康復
應該唔會啦 今次就係死太依賴支那
點可以唔管
伊朗班pk奶道門奶得幾開心
其實意大利情況好明顯已經過左最peak
Quarantine已經過左17日
開始發揮效用
黎緊兩日weekend應該會持續減少

死亡數字就無辦法
我反而覺得係死喺border上面,因為中東啲border係亂畫嘅,搞到中東啲國家比普通國家 動盪好多,突尼西亞可以民主化到係因為佢係中東(or Arab region)入面小數border make sense嘅國家

所以最後都係歐美一開始亂畫border嘅錯
台灣唔奶共咪好好多囉
好似意大利咁奶完共無著數仲要俾支那屈返做病毒源頭
如果咁都唔明奶共無好下場就真係無得救
意大利既封城得啖笑未必過左
支那人根本就唔應該存在喺呢個世界
除左好事乜都敢做
Border影響最大嘅係非洲
中東亂係民族多樣性+派別鬥爭
加上歐美喺背後推波助瀾

可唔可以淨係中國同新加坡爆
就算意粉過左peak,歐洲個peak仲有排
仲要封城先勉強減低到peak,
一開番城又爆過,但一直唔開番經濟又唔掂
都係嘅,不過border都影響咗中東唔少,例如如果歐美當初有劃個Kurdistan出嚟嘅話,而家中東應該會穩定少少

非洲更加唔洗講喇好似DRC咁,根本一劃出嚟就近乎冇可能會做到successful state
不過軍心會好少少,至少畀到人一個postive message
封城一定要即時性 強制性先有用
俾時間人走佬不如唔好封
其實SARS都係
Quarantine + 1-2 個月先會到高峰
已經64萬了
但沙士無傳播得咁廣
同埋阻斷到傳染源
呢家隻支那武漢肺炎超級傳播者分佈全球
呢班人既人數分分鐘數以十萬計
除左最原始既封城真係無其他選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞