【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區04

5001 回覆
46 Like 6 Dislike
有盡責留學生係機場等手帶,等指引,但無人理佢
打去a部門叫你去b部門,無限loop,
之後成個鐘之後終於搵到人,手帶都唔比,叫佢填份表就走
有啲就有派手帶但條垃圾手帶同個垃圾apps係用唔到既
香港創科局咁撚多錢都係得條垃圾手帶同做樣隔離
之前搶市民功勞話抗疫有功,
而家唔對路就想spin去市民唔自律度,唔關自己事,食屎啦
--------------------------------------------------------------
新加坡係做咗好多嘢,多到打唔曬,係咁易講少少
例如香港政府搵班黑警瘋狂睇閉路電視傾盡全力不擇手段捉緊義士既時候
坡狗係搵成team人瘋狂睇
閉路電視,傾盡全力不擇手段去搵同病人有接觸過既人
有個住新加坡既鬼婆無端端收到電話
問佢某日幾點幾分係未搭過的土
個鬼婆都差啲唔記得自己搭過,唔知自己同病人有接觸過
坡狗已經搵到佢出嚟

一早封中國關,檢疫,追蹤病源隔離都比香港好
新加坡咁細都有900幾間診所比懷疑自己有肺炎既去睇,
一有即刻比假,保你唔會比公司炒

新加坡政府仲主動問外地坡狗留學生想翻嚟可以聯絡佢,可以幫手安排飛機,因為人地將留學生當做自己國家既重要資產
但人地新加坡係嚴格執行隔離離,定時家侯去檢查
一有發現違規會重罰,香港政府食屎啦
twitter好多人講緊支那傳埋漢他
問係咪食左老鼠

漢他病毒……死亡率高但傳染性低,好大可能嗰條友未傳染到人已經死咗
人傳人低
但老鼠傳人呢?
講緊致死率係伊波拉級別
港共同蟔警真係食撚得屎,港共心諗最好4萬蟔警有曬靚口罩,而香港人得番d次貨口罩甚至冇曬口罩

新加坡人(好多有錢支那人入左坡籍)衰在唔戴口罩,最後都係冇用破功,再加上二世祖又遠遠唔及老豆(李光耀)既行動力

如果李光耀仲o係度,坡狗一定唔會俾二世祖咁樣玩法(李光耀唔係好似李顯龍咁做一半又唔埋最重要既另一半 - 戴口罩同戴埋眼罩)
法國放假?又唔更新
唔係3點咩
未夠鐘 3點
法國都死二百人
有上升趨勢
尋晚112
今晚240
sor,係112,186,240
下個西班牙
死亡人數已經超越09年豬流感
德國又加2千幾,三個鐘加咗16,000單
問題係新加坡呢種監控香港已經用咗係示威者度
根本香港政府仲係"止暴制亂"mode,
只係扮緊抗疫,
你睇蘋果份篤灰報告就知
Botswana其實幾發達下,其他就唔知了
作者gieat (dfasdf)
看板nCoV2019
標題[討論] 有關新加坡,去過感
時間Thu Feb 13 23:53:58 2020

2/7~2/9剛去完新加坡
所以來回饋一下

1.口罩部份
大約2~3成的人有戴,其中有些西方人也會戴
但是很多人都沒有戴
包含我從高雄搭機同機的新加坡人
看起來感覺像印度人的人都沒有戴
我入住的青年旅館接待人員沒有戴
90%店員沒戴
會戴的屬年輕居多
新加坡版上有人說
不是他們不戴,是買不太到
之前還有一個中國藝人去掃了16萬個...
我實際在牛車水有遇到排隊到11點領號碼牌
一個號碼牌可以買一個口罩
.危險的部份
一、餐廳店員都沒戴口罩、容易口水噴進食物
而且有些店員還大聲說話...

二、在機場有遇到一個蠻危險的感覺的華人大叔
在一排靠牆充電區
我在用筆電、另一個西方女生在用手機
華人大叔、他坐到我們兩個中間空的位子
然後大叔咳了兩聲,我以為他是在清喉嚨
他沒戴口罩
然後每隔一段時間,又咳,三四次後
我就馬上收好東西,筆電捧著逃跑
但是那個西方女生還是在原地

我的防疫措施:
一直洗手、要碰眼鼻就用衛生紙
眼鏡要戴之前就會噴滿酒精等它乾
口罩4個小時左右換一個
人跟人保持距離
餐具不放桌上、能用免洗就用免洗
回來全部東西都攤開用酒精消毒二次
飛機上也是剛好都有跟別人有距離
吃完餐就是洗好手睡
馬桶他們都會有消毒可以擦
沒有我就用自己的酒精

https://www.ptt.cc/bbs/nCoV2019/M.1581609240.A.77F.html

上個月.
頭十位除左南韓之外所有國家都係千千聲咁上
不過今日嘅數字都係比禮拜五低
因為坡狗係強勢政府 家長式管治 人民咩都靠政府
香港搞笑 啱啱掉轉
萬6喎
佢哋個格根本同支那人好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞