【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區04

5001 回覆
46 Like 6 Dislike
冷靜啲唔好去
好似都係譚文豪幫手搭路先跟到英國班機返
挪威+24 Confirmed,Total:4213
支共根本係西方扶起嚟搵錢,係共業嚟
香港同西方都有份養大支共
結果比支共侵蝕番西方轉頭就好笑
咁就唔知,
有線新聞無提到譚文豪
4月中 唔會向上 ,Flatten the Curve
4月底 大規模用 奎寧+日舒 輕症 ,瑞德西韋 重症

5月中 經濟活動開番
成個post ching係最心水清果個
葡萄牙+792 Confirmed,Total:5962,+19 deaths,Total:119
4月中 唔會向上 ,Flatten the Curve
理由: 意大利13號封城之後 兩星期後開始無升,檢驗陽性率 由 3成 跌到琴日 18.6% 所以估其他國家都類似
4月底 大規模用 奎寧+日舒 輕症 ,瑞德西韋 重症
理由:FDA 俾750k USD叫左間Agency 做奎寧+日舒Trial 為期一個月 ,瑞德西韋4月23號解盲

5月中 經濟活動開番
得罪講句,去完唔好翻香港
開機關槍了
睇新聞香港有病人開始成兩日都未入到院唔夠房
香港醫生話,有啲藥係初症既時候有用,
遲咗送院,有啲藥就會無用
台灣包機接日本新加坡都唔接香港?
公民黨立法會議員譚文豪表示,早前曾提交滯留秘魯港人的名單給保安局,促請支港非法政權申請「包機」飛行准許,讓航空公司派航班到當地接載港人,由港人自付機票回香港。

rthk
遲早輕症果啲會送去鯉魚門,而唔係醫院
真心果句 無對香港咁悲觀

全民口罩真心Work , 台灣都做唔到香港既程度 單講民間反應,所以就算社區爆 香港都唔會爆得勁

依家只係連輕症都浪費間負壓房 + 極嚴既出院標準 (死左既病毒未排出 都唔準出院)
台港依家其實都係一樣 根本奢侈 ,只要用番寬d既規則,個Capacity就大番好多,姐係唔夠房呢個暫時係假議題我覺得

台港只需要Buy Time 等美國出藥
有飛機咪去.
問題係真係要24小時徹底口罩先有用
屋企好難
尤其香港咁多同屋企人住嘅family
只要一個中基本上成group人就收得工

而家叫做好彩呢啲case唔多
之後總數一開始多就根本stop唔到

新冠肺炎(武漢肺炎)全球肆虐。冰島當地媒體報導,當地一名確診患者體內存有2種新型冠狀病毒,其中一種為新型冠狀病毒的變異種,或為全球首宗雙重感染者。有當地專家表示變異種或更具傳染性恐更致命。
依家成班外遊同旅行既返晒黎中招
一日50+宗
醫療系統已經開始頂唔順
仲有本地個案
蘭桂坊爆成50宗
其他本地個案仲未搵到源頭
我覺得香港好快玩完
香港係中國一部分
政治不正確,港府點會開口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞