西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
好少香港人去行, 行過會連登更少, 會上連登又出post嘅就
我行個時成日諗會唔會撞到香港人呢...結果發現前後都有, 但差在成個星期路程
十月應該好少人掛~~巴打遇唔到都正常。

我都唔知道原來我後面有咁多香港人,只不過係我咁啱撞唔到。

題外話,Fromista個大叔送左個貝殼俾我,我一直將佢放左喺背囊腰belt入面。噚晚我一腳踩左落條腰 belt度,清脆咁聽到“啪”一聲,然後變左咁:

乜你個腰包咁耐都無洗, 個貝殼仲幾靚下, 哂曬, 我一返黎香港就乜都拎哂出黎洗, 其他野入翻落file/旅行記念品專用嘅盒
講起貝殼, 我SJPP出發, office無畀我, 結果我去到Pamplona自己買咗塊, 行咗幾日就跌咗
9月其實唔少人, 去到10月係少咗, 而且多退休/失業/Working Holiday/未開學.
香港人真係可遇不可求, 反而我隔幾日就遇一次台灣人/日本人, 韓國人就每日都有
好正,好想行
我放喺背囊砸袋~睇黎唔係一個好主意

。。。不過相比起跌左,都仲有個殘骸。

韓國人真係好好好多,而且好多時都成群結隊,冇乜獨行俠 。
支持巴打去行!
22/8

最後一百公里。

由Lugo行去Santiago只係需要3、4日,我計劃用3日行完呢100km,平均每日要行33km,其實都係一個“”字,美國夫婦聽到之後都話我最後呢段路趕到喊。

不過Artur就話咁樣行冇問題, 因為愈近 Santiago就愈多朝聖者,呢段路都只不過係爭床位、百萬行,所以行快啲衝線都冇乜損失。

原始之路去到最後50km就會接返去法國之路,由Melide到Santiago,就唔再係過去一個星期“原始”嘅感覺。

今日係最後全程行primitivo嘅一日,之後就要離開寧靜返去人羣 ,一方面我好唔捨得習慣以來既安靜、去到庇護所唔需要爭廁所用、行路既時候唔駛成日俾人爬頭,

另一方面我又有啲期待返去French way :兩個月前我行過呢段路,唔知道兩個月後又會係點,對呢種又熟悉又陌生既感覺好興奮。

我已經食過Melide既八爪魚、去過Monte do Gozo遠眺Santiago大教堂、甚至已經衝左線喺大廣場坐左好耐 ,短時間內再要經歷呢一切一切,我唔知道會有乜野相同或者分別,不過我好肯定每一次camino都係獨一無二。

我同Artur噚晚都已經訂好曬Arzúa同 Santiago 嘅住宿,Artur同我一模一樣,喺森林入面行緊山既時候,一路行一路睇卜傾 .com,突然俾佢見到Seminario Menor有 only 1 room left,所以就快快手訂左間房。

以佢話就係好多朝聖者個幾兩個月前就訂左間房,但係就快行到Santiago嘅時候先發現行得快左、慢左 ,變左要cancel booking放返啲床位出黎,所以我地就可以咁遲訂都訂到房~而我同Artur就好巧合咁喺Santiago住埋同一個地方。

不過,未到Santiago之前我已經知道兩個月前後有乜分別,兩個月前既單人房只係17歐,兩個月後旺季就要20歐,暑假既camino真係好貴。

我同Artur食完早餐之後各自出門口,Artur噚晚買左成袋蘋果,所以成日叫我食啲幫佢減輕重量。
(之後去到Arzua佢又買左成袋啤梨,去到Santiago嗰陣都食唔完,所以佢一路上都係幫大家咩住啲生果,派下生果俾大家食咁。 )

而Davide就繼續訓,一如既往好遲先起身。

今日路程都唔短,我6點鐘就開始行,出城既時候仲係黑媽媽。 離開Lugo係一路落斜,到底嗰陣要行上一條Roman Bridge,行過圍繞市中心嘅Minho River。

我估日光日白呢度影相都應該幾靚,不過依家黑到乜都睇唔到,所以只可以隨便影張相算係到此一遊。

Artur喺度追左上黎,咁我地就一齊行左陣。 因為佢真係行得好快,之後我就跟唔到佢,所以又變返前後腳行。

Artur之前喺銀之路同一個香港女人行左好長一段路,跟住又喺原始之路識到我,咁佢就話香港人都專門行埋啲偏門 camino,其實呢個統計結果又真係幾有說服力嘅。。。 (奇怪嘅係佢一樣係由 Irun出發,但係就見唔到嗰個Karen )

行到Santiago之後,Artur會繼續行去 Muxia,之後先搭返飛機去Madrid,然後飛返屋企波蘭。

我上次冇去到Muxia,所以依家逢人我都問Finisterre定係Muxia靚啲。 可能係因為Muxia人少安靜啲嘅緣故,包括Artur在內,大部分人都好似鍾意嗰度多啲。 都係嗰句,有機會再行camino嘅話,我一定會行到去Muxía!

天光之後起曬霧,愈行就愈睇唔到條路,又變左silent hill。

雖然車路側邊有條並排嘅小路俾朝聖者行,但係我腳板底依然有少少痛,所以嫌小路啲碎石un腳就行左落車路。

唔少人都同我一樣行車路,不過就行同車成相反方向嗰邊,Artur就話我應該跟大隊行返同一邊,免得俾車車死。 我就死牛一面頸要行另一邊,因為對面線少好多車行過,唔駛成日避來避去。

行返入樹林之後遇到個法國仔,其實噚日喺庇護所已經見過臉不過冇打招呼。噚晚庇護所3、4點就full左,法國仔7點先黎到就緊係冇地方訓,所以就去左私營庇護所落腳。

其實冇床位既仲有之前一路上都遇到既法國情侶,佢地每日都勁遲先達陣,次次都因為冇床位而崩潰。 (而佢地又冇諗過行快啲 ) 除左 priest house之外,我只係試過喺fonsagrada嗰度嘅公營庇護所同佢地住同一個地方。

法國仔只係得12日假,所以打算由Lugo出發行去Santiago、Finisterre同Muxia,只係行camino最尾既一段。

咁我就問點解唔由Oviedo行去 Lugo,嗰段先係成條原始之路既精華 ,然後佢就話唔知道原來last 100km係咁多人,如果一開始就知道情況係咁嚴峻,就會坐車去Oviedo而唔係去Lugo。

之後法國仔全日都喺度諗到底要唔要去 Oviedo,行返一開始嗰段primitivo。 而Check 完巴士飛先發現要30幾歐 ,同Santiago去Madrid一樣咁貴,而且撘BlaBlacar亦唔會平好多,所以佢就好掙扎應該繼續行去Santiago好,定係搭車去Oviedo重新開始好呢。

之後我停低喺路邊食餅乾,所以又要毒行。

坐緊嘅時候又見到Francisco,真係由Oviedo開始幾乎日日都撞到佢 ,而且次次都係俾佢後追上黎。

今日係最後一日見到Francisco 佢地幾個,因為佢地今日只會行26km去Ferreira,之後亦都唔會再追上黎 ,而我最記得Francisco既一件事,竟然係佢喺Bodenaya 間庇護所沖涼沖太耐,搞到冇曬熱水,害我要沖凍水涼。

之後竟然仲遇到跑山佬Andrea,噚晚佢冇住喺Lugo,行多左幾公里出城外面住,今朝佢好遲先出發,所以反而俾我反超左佢。

不過Andrea實在行得太快,所以我地打個招呼之後都係去到庇護所先會合,如果要我跟佢我都係寧願毒行。 (所以其實我毒氣已經入骨 )

今日段路冇乜公營庇護所,行18km去到San Romao,嗰度有一間平嘢,其他都係私營庇護所,而且選擇亦都唔多。 下一間公營庇護所就已經喺As Seixa,係我今日嘅終點。

沿路風景同法國之路最後100km好相似,唔同嘅只係呢度少好多人,而且同兩個月前相比,今日陽光普照熱到飛起。

晏晝開始變得愈來愈熱,我曬左一陣之後已經有中暑嘅感覺,只可以不斷飲水,每次見到樹陰就行去唞下。

就快行到庇護所嗰陣,我見到法國仔停低左喺bar食嘢,我唔食嘢不過走埋去搵張凳坐下。

法國仔話佢食完飯之後就繼續行,今晚一樣訓As Seixa,既然係咁就庇護所見啦。

坐隔離檯係一個亞洲女仔,係我黎到西班牙第十日見到既第一個亞洲人,雖然聽日行到去法國之路都預左會見返亞洲人,不過估唔到今日提早一日就已經見到,所以有啲愕然。

睇唔出個女仔係韓國人定大陸人,冇打招呼,然後我又繼續行埋最後一個鐘。
二點鐘終於達陣!

又係第四個到,其實呢幾日以來,除左Bodenaya 同Grandas呢兩日落後大隊 ,其餘日子我都好早達陣,全部都係top 10。

不過就係嗰兩日特別難忘,每次都係差啲冇地方住既時候,嗰種傍惶既經歷尤其深刻。

Andrea好早就到左,仲有另外兩個大叔,佢地三個獨霸一間三人房,而我遲一步到就編左去多人房。

之後唔少人都陸續行到,有唔少新臉孔估計都係喺Lugo加入。

有對英國姐妹(睇落一啲都唔似樣),其實都唔算係新人,因為佢地一樣係由 Irun行起,不過每日只係行十幾公里 ,而且多數都係起營訓路邊,所以已經行左個半月,偶然先住下庇護所沖個涼。

舊人仲有美國夫婦、Artur佢地,比我遲一個鐘就已經行到,

另外有個東歐女人自從Grandas之後就成日見面,有時都會寒喧幾句,但係我就唔係好記得佢個名同埋係邊個國家嘅人。

因為去Grandas間庇護所嗰日,佢都見到我好絕望咁問可唔可以訓地下,第二日去到Fonsagrada佢就問返我噚晚點樣,變左一直都有傾返幾句。 去到Lugo嗰時我仲問佢識唔識Karen,佢話喺Bodenaya大家住同一間庇護所,不過之後就已經無見過。

As Seixa呢間庇護所非常新淨,Artur話呢間嘢曾經係原始之路最後100km最好既庇護所, 不過依家albergue愈開愈多,其他地方好多亦都翻新左,設備愈來愈好,你可以話camino係愈來愈商業化,但係都可以話呢條路愈來愈親民,唔駛露宿山頭都可以有地方訓。

庇護所唔大,30個床位左右,上層係通舖,下層係common area、廚房同沖涼房,成間嘢好新,設計到好似豪宅咁。

雖然廚房依然係空空如也,不過洗衣機、乾衣機、花園一應俱全,我覺得呢個地方真係唔錯。

前台大媽幾親切下,會帶路俾我地睇訓邊,又話呢度冇乜朝聖者所以大家都可以訓下格床。 大家都放曬啲行山棍同鞋喺樓梯底下,大媽就會將佢地好整齊咁一對一對排好,令我諗返起一個星期前既Domingo大叔,好似老豆咁嗌你做呢樣做嗰樣。

庇護所附近乜都冇,成條村只係得呢間公營albergue,同埋行幾步路隔離有間酒店。

酒店嗰度有間bar,但係7點之後先開始供餐煮飯食,晏晝嗰陣淨係可以坐下飲杯嘢。 成個地方都冇士多可以買嘢食,唯一可以買小食嘅地方,就係庇護所側邊嘅一部汽水機,我同Artur就只好喺嗰度買左罐啤酒過下口癮。

如果冇買食物黎到呢度,又唔想等到7點去餐廳食飯,真係玩緊饑荒遊戲。

因為實在太無聊,所以我就跟埋法國仔去 bar坐下,但係我唔飲嘢只係齋坐,好多人都去左 bar hea時間。

Bar嗰度有隻好肥大嘅狗,訓到好似死左咁。

坐既地方有好多烏蠅,多到我以為自己返左摩洛哥,所以坐唔長時間又返去庇護所。

返到去Albergue竟然見到 Davide啱啱達陣!

噚晚佢仲話32km太遠行唔到,估唔到佢依家竟然出現喺度,Artur就話不如大家夾份洗一機衫,咁我就緊係話好啦。

然後我地約好夜晚7點,等到餐廳開門嗰時一齊去食飯。(其實咪即係同一間bar )

仲有兩個鐘先開門所以我就返房訓陣先,訓對面既係今日晏晝見到嘅亞洲女仔,咁大家就好自動咁開始傾計 ,去到歐洲,始終係亞洲人同聲同氣,更加有親切感。

韓國姐姐叫Jiyo,係辭工過黎行Camino,之前喺韓國做老師。

我唔知道佢幾多歲,不過佢成日都話我仲年青有大把機會,講到自己好似好老咁,其實睇落最多咪3字出頭掛。

Jiyo係由SJPP出發嘅,不過實在行得太慢,行左三十幾日先去到Ponferrada ,發現已經唔夠時間行完全程,所以佢就撘巴士由Ponferrada 去Lugo,其實都幾出其不意。

改行原始之路之後,Jiyo話唔見曬啲亞洲人感覺好詭異 ,我亦都係佢見到嘅第一個亞洲臉孔。

咁我問返噚日點解喺Lugo見唔到佢,原來Jiyo分左兩日由Lugo行黎As Seixa,噚日住左喺San Romao,今日只係行14km黎呢度。 咁我終於明白點解佢行左三十幾日先去到Ponferrada,原來佢每日都只係行十幾公里。

之後Jiyo仲想行埋去Finisterre,不過佢仲要趕過去Porto會合朋友,可能都係要搭巴士去,一句講晒,佢估唔到自己行得咁慢。

然後大家傾到西班牙食飯,Jiyo講到一句我非常認同嘅嘢 “I'm always hungry on the camino.” ,因為要慳錢所以成日都捱餓,唉~我深表明白。

Pilgrims menu份量係多過就咁ración,不過同食飽仲有一段距離 ,要食得飽朝聖者真係要兩份main course先夠,更何況我地又唔係成日去餐廳食。

佢又話呢兩日連超市都搵唔到,已經彈盡糧絕,只可以等到夜晚餐廳開門先有飯食。 所以我就行俠仗義捐出幾個我早餐食淨嘅蛋糕仔,共渡時艱。

庇護所門口有一個好細既小水池,晏晝好無聊冇嘢做,成班鬼佬、鬼妹就坐曬喺度浸腳,兩個英國妹就着埋泳衣訓喺草地曬太陽, 明明都未去到海邊,駛唔駛咁心急呀~~

因為成個地方得一間餐廳,附近又冇超市,基本上係玩緊大富翁,俾間嘢壟斷左我地嘅食物供應。

啲嘢食好貴,我焗住食左個4歐既三文治,係咪好食啲我就唔覺,我只係覺得好肉赤。

Jiyo就只係點左份沙律,繼續饑餓之路。 Davide同Artur一樣係食三文治,大家等左咁耐竟然只係食一啲自己都整到嘅食物。。。

Davide話佢已經下定決心接住落黎兩日行到 Santiago,所以聽日會同我同埋Artur一齊去Arzua,不過明明大家都係去同一個鎮,就訂左3間唔同既庇護所。

Jiyo就繼續佢一日十幾公里嘅速度,所以只會行到去 Melide~~今日識到嘅朋友聽日又要講掰掰。 Andrea之後坐埋過黎,佢就話佢聽日會再行遠少少,因為佢想後日早啲衝線,所以就See you in Santiago!

返到庇護所,我搵左個噚晚買落既雪藏tortilla出黎叮番熱佢,但係成日冇放喺雪櫃,而且今日行路嗰陣咁熱,好驚佢變壞左。最後,我食左一半覺得陣味怪怪地,所以就揼左佢算。 只可以期待聽日食大餐。

今日係我繼Bodenaya之後最開心嘅一日,聽日就去到法國之路,一切都會有好大轉變。 原始之路嘅最後一日~完!
捐蛋糕仔
捐蛋糕仔

Jiyo好似真係好多謝我啲蛋糕仔,至少半年之後,喺fb仲記得我呢個nobody。
As Seixas 間albergue幾靚

啲嘢食好貴,我焗住食左個4歐既三文治,係咪好食啲我就唔覺,我只係覺得好肉赤。

Jiyo就只係點左份沙律,繼續饑餓之路。 Davide同Artur一樣係食三文治,大家等左咁耐竟然只係食一啲自己都整到嘅食物。。。

我有一日住個間albergue都係,茄汁pasta 6歐,2隻煎蛋+塊薄又乾豬扒10歐

你個tortilla 做乜唔朝早食咗佢
間庇護所有啲似Castroverde嗰間,不過環境清幽啲,代價就係附近乜都冇。

啲餐廳真係唔可以隨便入,好多都係伏。

個tortilla仲要咩左成日,本身諗住係噚日晚餐,所以就要當返正餐食,結果就。。。
無防腐劑+天氣熱加速變壞
咁高點放啲衫上去
23/8

倒數第二日~28km。

今日已經訂左床位,所以唔駛朝早黑媽媽就出門口趕路。 不過其他朝聖者就一樣勁早起身,我落到樓下着鞋,只係淨返4、5對鞋喺樓梯低, 仲訓緊嘅就只係得英國姐妹,因為佢地每日只係行十幾公里,而且帶住帳篷唔驚庇護所爆左,想幾遲出發都得。

我同其他人大部份都book定床位,因為法國之路嘅人流實在太多,所以都係保守啲好。

再行多14km就去到Melide,到時候就會同法國之路接軌,我都唔知我準備好面對大批大批嘅朝聖者未。

今日頭14km,全程數埋先得二、三十個人, 而之後14km,你話有上千人真係一啲都唔出奇, 八月份每日去office攞證書嘅有二千幾個朝聖者,加埋路上唔係為證書而行嘅人就更多。(當中包括我同Artur~我仲用緊本舊credential,冇得去換張新證書。 )

上次行法國之路人流係慢慢增加,愈近Santiago路上遇到嘅朝聖者就愈多。

今次就係由冇乜人突然變得週圍都係人,由好寧靜變到好熱鬧,中間有個好明顯嘅斷層。

雖然我只係行左8日,我已經清楚知道自己鍾意安靜嘅camino多啲,有人吹水固然開心,不過人太多嘅話真係好煩,我會寧願孤獨啲都唔去人迫人。

Davide今朝一反常態,第一個就出門口,佢話佢唔想再咁晏先達陣,所以就自己早啲行先。 然後我冇等Artur同Jiyo,一樣係自己出發,我諗我行得咁慢,佢地都有機會後追上黎。而且呢個世界有電話,行到Melide先再算。

張地圖清楚點左Galicia所有公營庇護所(Xunta),可以睇到北方之路同原始之路嘅庇護所都好疏落。

睇返相先知,原來Buen Camino個app貼左張海報喺度賣廣告。咁點解ios要收錢,而andriod就可以免費用佢,解釋唔到。

一出門口有一少段路上山,到頂之後冇耐就可以離遠見到Melide,平緩落斜慢慢行過去。

呢兩日多左唔少新人行呢段路,本來我已經冇乜同人打招呼講Buen Camino,依家愈近終點愈多陌生臉孔,我就變得愈來愈自閉,好多時都係低頭望住地下行,免得同人有眼神接觸。

其實咁樣就失去左好多同人交流嘅機會,可能嗰啲人好友善背後嘅故事好有趣,但係我就封死左自己條路,決意做一個毒L。 行左咁耐我既體會係,人生中嘅過客實在太多,今日識到既人好多都只不過係hi-bye friend,成日要哂時間去應酬陌生人真係好攰,所以到最後都係做返自己好,冇話一定要强迫自己同其他人social。

11點就已經行到 Melide,我入城之後直踩八爪魚餐廳,呢個亦係支持我上晝行3粒鐘嘅動力。

Melide其實係一個安靜嘅小鎮,入左鎮行左10分鐘都冇乜見到其他人,直至我行返去大路~即係法國之路~我終於見到一批接一批嘅朝聖者。

昔日原始之路嘅戰友黎到呢度,大家就混入人海之中,就好似河流流入大海咁,再搵唔返大家。

出乎意料嘅係,八爪魚餐廳裡面竟然好多空檯,咁我就坐返喺兩個半月前坐過嘅嗰張檯,然後點左一模一樣嘅嘢食:八爪魚、水煮薯仔同埋一碗白酒,一共食左14歐。

食物味道基本上無變過,變左嘅係,今次毒L自己一個人走去食,而且完全唔覺得有問題,真係愈諗愈毒。。。

其實我有問其他人行到邊,Davide已經行過左 Melide,一定唔會行返黎食八爪魚,Artur就太慢,我食完嘢佢都仲有成公里先行到。 唔知點解,除左我之外,大家都好似對八爪魚冇乜興趣,所以我就唯有一條友行入黎食。

上次就話可以影下啲隊友,

今次就只可以自己影自己,後面個大媽做乜望住我,未見過毒L自拍咩?

食完飯12點,繼續行埋淨返一半路,正式開始法國之路!

我一起步就已經想加速,爬頭過曬其他朝聖者,令我諗返起上次想愈行愈快嘅嗰種急燥感覺。

八月尾嘅camino好多人,同六月頭相比多左好多朝聖者,邊行邊開party咁。 有兩個修女帶頭行,一個攞住結他彈,另一個就喺度領唱,成班人就跟住一齊大合唱,氣氛都幾歡樂。

不過我一時適應唔到呢個氣氛上既轉變,完全融入唔到佢地所做嘅嘢,所以我依然係衝衝衝,只係想快啲去到Arzua放低個背囊。

我連Buen Camino都冇講就爬左呢20、30個人頭,佢地一定覺得呢個亞洲人好無禮貌。

當年

今日

雖然話我之前係行過呢段路,不過再行一次嗰陣時,我先發現自己已經唔記得左好多細節,成日以為好快就行到,其實就有好多上落斜我忽略左。

人多左,天氣亦都熱左。 八月喺西班牙行山真係熱到hihi,Galicia已經唔係最熱嘅地區,如果依家要我行meseta高原嗰段路,可能我放棄左走去搭車,因為我實在係太怕熱天。所以喺香港我都絕對唔會夏天行山。

馬不停蹄咁行左3個鐘,下晝3點終於達陣。

我訂左嘅庇護所喺城嘅外圍,所以每次出門口之後都要行半公里先去到鎮中心,聽日出發又要行一段路先可以去返起點。 不過無計,只可以怨自己太遲訂,Arzua呢度已經淨返冇乜選擇。

Davide早我成個鐘就已經到左,不過Artur就慢我兩個鐘,咁大家就約好7點先一齊出黎食飯。

仲有好多時間hea,我就(再一次)週圍行下 Arzúa,順便去超市補給。

經過公營庇護所嗰時已經4點,發現間嘢竟然仲未full,真係好難以置信。 估計大部分人都一早訂左私營庇護所,反而冇人走去住公家嘢,所以咁晏都仲有空床。呢個可以算係一個賭博,我就冇賭,如果賭嘅話就可以慳返4歐。

返去庇護所坐左陣,common area有唔少朝聖者,不過大家都係自己做自己野,而且全部人都未見過,一時間好唔適應。

其實我又唔係未黎過Arzúa,都預左last 100km會係咁樣,但係今次一時間轉變太大,實在係好唔習慣。

聽日已經係last day,我唔知道毒行衝線係咪正常,雖然我係唔應該同人比較,不過咁嘅情況到底有冇問題呢。

見返Artur之後我地就去搵餐廳食飯,比較過幾間餐廳之後,我地去左一間睇落好“地道”既,因為佢個餐牌淨係得西班牙文,而且嗰度亦係得西班牙人去食。

咁我地就等埋Davide黎,然後成為嗰間餐廳第一檯客人。等緊Davide嗰陣,我同Artur講,考慮聽日要唔要第一次同埋最後一次用寄背囊服務。

由Arzua行去 Santiago都有成40km,一直以來我都咩住個背囊行camino,我好想試下放低佢,慢慢行享受一下camino。

Galicia寄背囊劃一收費3歐,而且我已經喺Santiago 訂好住宿,行到終點就唔駛咩住背囊通街走。 40km其實真係好遠,最後一日慰勞下自已都無妨吖~~~

點知Artur都識用激將法,話佢自己都已經48歲,一樣咩住背囊行全程,我咁後生反而走去用寄袋服務?

又話個背囊陪左佢咁耐,係佢就一定唔會寄走佢既戰友。

間餐廳都幾特別下,入去嗰時要經過個廚房先得。 啲食物份量都幾少,絕對食唔飽朝聖者,朝聖者餐/menu of the day永遠都係一盤賭局,賭輸左就要捱餓鳥。

餐廳個女侍應全晚都黑口黑面,同門口招呼我地個大媽啱啱相反,雖然大媽笑容滿面但係就做廚房入面,女侍應一直目無表情反而就做接待,人手好似有啲錯配。

Artur一邊食飯就一邊觀察個女人,最後確認佢對每一檯客人都係木口木臉,所以唔係我地得到特別待遇,見到佢笑的話真係奇跡。

除左女侍應之外,呢度有幾道菜都好奇怪,點菜嘅時候大家見到前菜有一味Swiss roll with ham and cheese,完全想像唔到又咸又甜想點,不過我地又貪得意,所以全部人一齊點左呢一味。

食落其實都唔難食嘅,只可以話廚師嘅創意無限,咁嘅配搭都俾佢諗到。

之後餐廳愈來愈多人,坐坐下甚至爆左,其實呢度都有少少伏,點解仲會有咁多人黎食。

Artur就話Spanish people are noisy,只要有成班西班牙人黎到,嗰個地方就會變左街市咁。 就好似依家喺餐廳入面,西班牙人一多,大家傾計嘅時候聲線都要提高返幾度。

之後又講到大家對其他國家既人既成見,例如西班牙人喺本地都好熱情友善,但係出左國之後就素質好低或者好冷漠。

相反既係德國人喺德國本地個個都黑口黑臉,但係出到黎玩就變得好友善好talk得。

Davide就講返佢地意大利人平時睇落好似幾友好,其實做嘢嗰時一啲情面都唔留,做錯少少就會俾人鬧爆,工作上嘅壓力好大。

出黎行左一段時間,我對唔同國家既人多多少少都有啲先入為主嘅睇法,其實咁樣做真係唔係幾好。 始終每個人都係獨立個體,應該好好認識左嗰個人先再去批判佢既為人,好籠統咁覺得某個地方既人就唔好,心胸好似有啲狭窄。

食完飯之後大家早早返歸,聽日將會係漫長既一日,大家步速唔同睇怕都係去到Santiago先見臉。

同房好多人都未返黎訓,可能係因為好多人都唔駛趕路,變左個個人都好遲先訓。

訓對面床既係一個巴塞女仔,幾靚, 不過佢只係同老豆一齊行最後100km。

由Sarria開始行,黎到Arzua只不過係行左三日,佢一聽到我行完法國之路又黎行原始之路,而且聽日仲要一日行40km,就覺得我痴左線。

咁我身為一個外國人,就不斷sell佢呢個本地人,有時間嘅話一定要搵返成個月去行 camino。

然後我又講到黎左西班牙接近三個月,好遺憾地我依然係一句西班牙話都唔識講,如果我早知道自己會喺度留咁耐,我一定會由第一日開始就好好學習。

嗰時我就發誓,離開西班牙之後,一定要好好學西班牙,到時候去南美或者返黎西班牙,就可以同本地人吹水。。。

但係時至今日,我依然係完全唔識西班牙話。
咁高點放啲衫上去

其實係角度問題~個屋頂好矮下

Arzua個鎮都幾新市鎮feel, 同埋入到Galicia之後間中就見呢個公仔logo...特色黎?

Artur就話Spanish people are noisy

你應該同佢講, 喺香港飲茶更勁
我差啲都唔記得左隻公仔~ 之前上網查過,係93年聖年 (Xacobeo) 既吉祥物,只不過依家繼續用。

http://www.caminodesantiago.gal/en/xacobeo/the-corporate-image-of-the-xacobeo-since-1993

歐洲人同亞洲人鬥嘈真係冇得鬥,但係亞洲唔包括日本。
臨近尾聲,我貼返個行程出黎,起點、終點有好幾個,住過兩晚或以上嘅地方亦都有幾個。有好多地方仲想去,不過冇可能一次過就去得曬,可以期待下一次旅程先至係最開心。

Camino Frances

Day 1 Roncesvalles 27km
Day 2 Larasoana 25km
Day 3 Pamplona 16km
Day 4 Puenta La Reina 25km
Day 5 Estella 22km
Day 6 Torres de Rio 29km
Day 7 Logrono 20km
Day 8 Najera 28km
Day 9 Santo Domingo21km
Day 10 Tosantos 28km
Day 11 Atapuerca 25km
Day 12 Burgos 20km
Day 13 Hontanas 31km
Day 14 Itero de la Vega 20km
Day 15 Villarmentero de Campos 25km
Day 16 Calzadilla de la Cueza 29km
Day 17 Sahagun 23km
Day 18 Bercianos del Real Camino 10km
Day 19 Mansilla de las Mulas 26km
Day 20 León 20km
Day 21 Villar de Mazarife 20km
Day 22 Astorga 33km
Day 23 Astorga 0km
Day 24 Foncebadon 25km
Day 25 Ponferrada 30km
Day 26 Villafranca de Bierzo 23km
Day 27 Alto do Poio 40km
Day 28 Samos 21km
Day 29 Ferreiros 28km
Day 30 Palas de Rei 33km
Day 31 Arzúa 28km
Day 32 Monte do Gozo 34km
Day 33 Santiago de Compostela 5km

Total Distance: 790km

Camino de Finisterre

Day 34 Negreira 21km
Day 35 Olveiroa 33km
Day 36 Cape Finisterre 35km

Total Distance: 89km

Camino Portuguese

Day 37 Vigo O Freixo 8km
Day 38 Vila do Condo 23km
Day 39 Marinhas 28km
Day 40 Viana do Castelo 21km

Total Distance: 80km

Camino Primitivo

Day 41 San Juan de Villapanada 30km
Day 42 Bodenaya 25km
Day 43 Campiello 25km
Day 44 Grandas De Salime 48km
Day 45 A Fonsagrada 25km
Day 46 Castroverde 32km
Day 47 Lugo 22km
Day 48 As Seixas 33km
Day 49 Arzúa 28km
Day 50 Santiago de Compostela 40km

Total Distance: 308km

50 days: 1267km
其實錢唔用好多, 唔計機票, 1千歐夠你行哂全程食住, 夠但唔豪.
如果前後諗住再去幾日旅行就另外計錢.
7,8月albergue貴D, 多D學生, d人玩得hyper D.
床位嘅野唔洗擔心太多, 總有辦法. 唔停D大鎮就可以避開人潮. 每日要睇定之後想行個度有幾多床位, 必要時book定先.
超過10,11點之後天氣熱, 曬到真係唔想行.

你可以參考下另一個巴打7月行嘅post
[Live] 一個人的朝聖路 Camino de Santiago
https://lihkg.com/thread/697222/page/1
我都好驚熱 ,7、8月冇咁熱嘅,可能淨係得北方之路。

老土啲講句,辦法總比困難多, 爭位都可以好多方法應對,例如早啲出發、每日行短啲。。。或者露營
但7,8月北方之路爭床位爭到跪低, 因為好多偽朝聖者去沿海城市玩, 拎住本credential住平albergue
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞