西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
之前睇過套電影,已經覺得好正
btw 咁多路程有冇訊號? 買上網卡有冇用 ?可唔可以報到平安或者up圖?
有冇人踩單車?
嚟緊想去雙朝聖之路體驗吓
多謝支持
老竇太好人
我由第一次聽到朝聖之路,到真係開始行,都隔左成三年
為左唔想穿橋,我行完曬先走去睇套戲
訊號好強呀,不過就好多庇護所都冇 wifi (公營嗰啲),我記得只係得一個小鎮冇訊號冇wifi。我係鴨記買定張卡過去用,12Gb勉強夠三個月用,whatsapp呀睇地圖咁。如果去到西班牙先買orange或者Vodafone 嘅卡,廿歐左右先得2GB,而且有效期得一個月。
有人踩,十日左右就踩到santiago~所以行路同踩單車既圈子好唔同

雙朝聖之路另一條係指日本嘅遍路?
即係只要去鴨記買張卡,就大部分時間都收到訊號?我仲以為成條路唔少地方會好僻冇訊號添
Burgos 去 Leon個條路,某d高地收得2g或者收唔到
2g 3g都吖
上年九月坐火車
圖係zubiri?
我去過呢間店借廁所
個日傻左, 一日行左四十七公里去到pampola
hi
個陣就係六月睇你post
九月自己出發
可能下個post 到我分享
我記得你呀巴打
個個朝聖post都好似聚舊咁圍埋討論
我九月日日五點出發
七點幾先開始慢慢天光
頭燈+google map
但依家諗返每日最寧靜就係個段時間

個陣我係筆記度咁寫, 第十八日由El Acebo de San Migue出發

這天清晨在路上走著忽爾很珍惜這時光,空無一人的公路,不時我把頭燈關掉,看著滿滿是星的夜空,深感往後很可能不再有這麼的機會了,路走一公里少一公里,星空少一分鐘是一分鐘。每一顆星星代表宇宙深處的一顆恆星,光芒經過了許多光年,才來到這裡,那是多年以前的光,多年以前的訊息,我無法解讀這片星空,只靜靜的看著出神。

朝聖路上是孤獨的,同樣也是幸福的,每一天我在無比的寧靜下走著,只有風吹過的聲音,樹葉擺動的聲響,還有我自己的腳步聲。晚餐獨個兒吃著章魚,配著白酒。每一個城巿和小鎮我只匆匆在過,我只是個過客,連走馬看花都算不上。在這裡我沒有朋友,沒有認識的人,只有起點和終點,沿途各個目的地,一個人一個背包,八百公里的路。
我個包得七公斤
依家諗返其實仲可以再輕
相係由 Larasoana 去 Pamplona~

一日行47既感覺係點,點解個個巴打都行咁快
會唔會太有詩意

只可惜我每次夜行體驗都麻麻地,尾段其中一次嗰日仲要係全程最深刻,遲啲寫到
遲啲都打算去,留個名先
多啊, 無試過停上網咁濟
係咯又見返大家
lm
落個書箋
話時話咁多位行過全程嘅巴絲,你地路上/回港前有無飲醉過?喊過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞