西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
6:00pm 47km+
Grandas de Salime

行到6點我終於達陣,條村唔大我直接踩過去庇護所。

行緊去嘅時候我一直祈禱庇護所唔好full左,我唔想俾30、40歐訓酒店,身體上受到嘅苦已經夠,我唔想連荷包都大出血。

庇護所嘅花園有幾個朝聖者坐喺度,大家你眼望我眼不過冇人講嘢,我冇辨法由佢地既眼神睇得出~到底間albergue full左未。

然後我去到門口,終於攞到個女負責人,佢好唔好意思咁同我講~completo

其實我都有心理準備間庇護所會full左,但係我真係想爆粗,

我行左接近50km嘅人冇地方訓,其他人先行得20、30km反而就一早霸佔住啲床,如果朝聖者之間係公平嘅,咁先到先得,係咪最公平決定邊個有床位邊個冇?

我好絕望咁同個女人話,我可唔可以訓地下,我照俾6歐俾我訓地下啦。

女負責人臉露難色話唔得,但係佢醒起啲野,佢唔係好識英文,所以就攞左我部電話孤高translate。

來龍去脈大約係:我可以跟一個意大利大叔走,大叔踩單車黎嘅,依家係庇護所沖緊涼。 晏啲大叔會去佢朋友屋企訓,咁我就可以跟埋過去,翻譯翻左做 priest house,估計佢朋友都係做教會相關既嘢。

咁我就好似喺大海揾到條浮木,即刻話好,去到呢刻要我訓地下都完全冇問題。

女負責人話我可以俾2歐喺度沖個涼先,因為訓覺嗰度冇涼沖,所以我就等意大利大叔沖完我再去沖。

等緊嘅時候我醒起啲嘢,所以就問下個女人:今日有冇香港人住喺度?

佢攞左本薄出黎對,然後拎拎頭,我死心不息,問埋咁噚日呢有冇?但係睇過之後依然係冇。。。

Karen冇喺度住過,到底佢喺我前面定後面呢?如果我已經爬左佢頭,點解我一路上都冇見過佢呢?

沖完涼之後大叔帶我去priest house門口,佢話佢朋友10點先返,所以我地到時先返黎等開門。

行緊嘅時候遇到法國情侶,原來佢地由Berducedo 開始就一直跟住我尾行到 Grandas,遲我一個鐘先黎到。 法國情侶聽到庇護所full左都即刻崩潰,雖然我唔識法文,但係聽落都估到佢地話:乜間庇護所又X爆左!

所以我地又多左兩個人一齊去 priest house, 再之後又遇到兩個大叔啱啱達陣,所以係一行6個無家可歸既人。

之後為左攝時間,我入左博物館搵地方坐。

其實我依家既打扮真係好奇怪,咩住個背囊,一隻手攞住兩碌行山木,另一隻手攞住一對鞋,然後着住拖鞋週圍走。

博物館好寧靜,我坐左喺石凳上面,隻腳痛到痴線。

其他朝聖者一個都未見過,我諗我真係拋離曬所有人。

博物館8點就閂門,所以我襯佢閂之前行左一圈,其實我真係冇乜心情行, 除左劫後重生既感覺之外,每行一步路都un住un住,屋入面仲要我上落樓梯,真係好癲。

博物館閂左之後我去左餐廳食飯,呢一餐pilgrim's menu係我心甘情願俾錢去食,我全日都冇食過正餐,只可以豪食一餐慰勞自己。

行緊去餐廳嗰陣又遇到人~係一個噚日喺Campiello 打個招呼既西班牙大叔,雖然佢慢我兩個鐘達陣,不過佢係唯一一個人同我一樣由Campiello 行到Grandas ,見到佢我真係O左嘴,只可以再講一次camino痴線佬實在太多。

大叔問我住邊我就話priest house,仲叫佢可以一齊黎住,但係佢英文太差好似唔係好明,所以最後大叔走左去訓酒店。

去到餐廳門口終於見到一個熟悉啲既人~意大利仔 Davide。 回憶下先,第二日行去Bodenaya 嗰時我路上識到佢,不過佢就行多12km去左Tieno,所以快我半日。

大家黎到Grandas見返面,不過都只係打過招呼算,冇心情多傾幾句,因為我地兩個都行到殘曬:

唔計兜路蕩失路,我行左47km。 Davide由Palo de Allande 經車路過黎,亦都行左37km,一日半嘅路。

嗰晚食飯我飲曬一大盤湯,食曬所有野,飲左半支酒,感覺依然有啲空虛。

我終於做到喇,姐姐衝線之後講左呢句,我覺得我依家都可以講呢句。 但係身邊全部都係陌生嘅朝聖者,呢一句我只可以自己同自己講。

挑戰自己、成功達到目標固然開心,不過同時我都覺得好孤單,一個人行完咁遠路,只可以自己同自己興祝。 一個人去朝聖,挑戰自己,我今日終於嘗試過鳥。

係我最鐘意既庇護所
其實唔係咁難行既,只不過係我去趕路亂咁黎

兩條路各有特色,真係好睇巴打性格點樣
48k,
不過無水真係, 明明隔離就係水塘, 但差D渴死
如著係我, 我實住低咗喺水塘隔離間酒店, 因為D人講到Grandas少位, 而呢日嘅上落山又大, 前面幾個鎮嘅人9成都會住低Grandas...太冒險了
不過通常無床位都總有辦法嘅
無水飲真係好絕望。。。我一路行一路希望會有water fountain,但係呢度唔係法國之路,路邊係唔會有水裝。 個水塘其實幾靚,不過直到今日,我都唔係幾鍾意嗰個地方。

我繼續行係有少少執著,或者係好冇謂,但係就因為上次做唔到,所以今次要做返。

其實真係太冒險,本來係因為冇得棄game先焗住行,到有位俾我中途放棄,我又想繼續行埋去,真係好矛盾。 呢日係我人生行山行得最辛苦嘅一日,冇之一。
就算法國之路, 入咗Galicia都一樣要小心, 好多水龍頭已經斷咗水, 又係政府鼓勵消費造成.
我都有日行極都無水, 飲Q哂, 不過有bar亦有其他pilgrim.
係喎,差啲唔記得,Galicia好多水龍頭都斷水。

其實我好少飲完1L水~只係我嗰日本身就冇入滿支水,而且真係行得太耐,完全超出我嘅預算。
啲景真係不撚得了
我係你都會留嚟12歐酒店
又唔係貴 又靚景 最多咪第二朝行返嗰5km
47km真係好痴線
一路追感覺好大反差
反而你行法國之路個陣無咁多野諗
個兩個月你去左邊
我反而個陣法國之路行太快無乜識到fd
雖然我都唔鐘意social
但又好似差 d 咁
真係好好好靚,可惜係我行到隻狗咁

47km嘅冇謂堅持。。。 其實都同primitivo嘅路段設計有關,即使我今日唔行呢5km,聽日都要行返,一樣痛苦。

好多年前我試過全走港島徑50km,不過冇左10kg背囊差好遠,Grandas呢段路真係痛苦好多。
應該係因為Finisterre之後,一個人行嘅時間多左,所以就要自己諗下嘢冇咁悶。 加上行primitivo 之前,已經旅行左一段時間,又有少少新睇法。

行完camino之後喺西班牙玩左三個星期,摩洛哥四個星期,都係去大路城市。西班牙有Madrid, Granada, Córdoba, Ronda, Algeciras,摩洛哥有Tangier, Chefchaouen, Fes, Merzouga, Essaouira, Marrakech. #699樓有幾張相。

其實我都冇一定要識friend,只係行左咁耐,有一刻突然覺得好凄涼,身邊一個可以分享嘅人都冇。
等我出發前試下執好背囊行一次港島徑先
睇下大概可以行幾遠
之前山都未行過
可以一試,負重行山感覺係差幾遠。

港島徑嘅強度同原始之路差唔多,你可以試下行頭四段,25km係一日既日程,少啲既話頭三段都得。

而且西班牙天氣乾燥,行山比香港舒服。
繼續!

請假一日
又live左
好多時都book
驚無位
堅靚
近排工作壓力好大
睇呢個post 好掛著個種單純既生活
巴打係咪上年5月行?
無水又攰一日四十七km 痴線
我最遠係第二日
由rosea 咩行去pampola
都行左47 km
跟著就腳傷到完場
見到有酒店心諗你實放棄
點知無
巴打好勁
咁我第二日都係 roncesvalles 行去 pamplona, 官方話得41k, 起咗第一粒水泡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞