西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
好搞笑, 就算依家睇返google map 衛星圖, 佢仲係無update條橋

https://goo.gl/maps/1DxbxYZpj6u

結果就兜
唔怪得之我見唔到個銅像, 我行咗大路, 中途見到有牌指Monte de Gozo, 但要上山, 我就不了
finally live左
巴打真係寫得好完滿 我share左比好多人睇

上面巴打有個post講camino係由東到西行
由光明步入黑暗

令我諗起Cast Away個結尾
雖然Tom Hanks係crossroad
行邊條路都好 選擇同心態都係自己決定嘅
忽然又記起一樣野, Santiago 政府有禁令, 唔准人喺戶外晾曬.
我住個間albergue 特別有個角落晾衫, 我心諗, 屌, 咁樣點乾啊
結果衫褲乾哂, 連最難乾嘅襪都差唔多乾

每日太陽喺你後面support你, 長腿叔叔與你同行
等睇你Bilbao去Fátima,然後去返Monte do Gozo
希望到時拎到假, 如果一日30k左右, 應該拎35日到假就得
多謝巴打追到尾

套戲我都好鍾意~

雖然好難成日保持樂觀,不過一啲一啲黎,慢慢總會有幫助。
原來有條咁嘅法例,怪唔之得啲曬衫架放曬喺室內。 不過我到後來,一件衫可以著幾日,已經唔會係日日洗。

又趕路

之前又話要慢慢行,到最後其實都係想行快啲,可能又飛甩曬所有人。
我都係問albergue owner, 點解唔放喺出面晾,
佢話government 規定咗, 所以你唔會喺santiago 見到人地晾出去...
我都知影響市容, 但好反智囉
終於又衝線

話說我啱啱先發現passp
睇完都係覺得法國之路啱我多啲
今次行完下次有機會再行第二條

話說我啱啱先發現passport就過期
要快手整番唔係飛唔到

仲有就係最近開始操fit自己
因為唔小心搵到份新工
應該得番30日行
希望可以行快d留d時間玩下

btw你篇遊記好正
希望有多啲人比camino召喚
你都幾唔小心, 等你出post
我好興奮呀。jpg
好驚第一日就瀨嘢
無有怕, 巴打們與你同在, 只要唔係落狗屎+打風應該都安全
立flag
睇左幾個人講4月頭d天氣
又狂風又凍又落雪
加油巴打!!!新工都揾埋就可以專心行 camino。

講得啱,行完法國之路,鐘意camino幾時都可以再返去行。 30日行完全程都唔算好趕,passport好快搞掂~再唔係加急都得

記得update我地喔~
我唔太鐘意同陌生人交往
鐘意自己一個
以前同人去旅行, 遇到成日話有人傾計, 我都唔係好想應佢
過左咁多年, 個人既社交技巧強左, 與到陌生人都可以好應對
但發現其實係性格問題
人地問我既問題我可以答, 亦唔介意分享
但我唔會想知返人地啲野, 所以都唔會想問
其實係我自我中心又自私, 根本唔想理人地
都冇乜話自唔自私嘅~每個人性格唔同,冇話一定要啱傾,一定要同人 social。

遇啱對嘅人,自然可以一直傾落去。
呢段好正

Camino我一定會再行,但係幾時返黎我真係唔知道,正如我上一次離開camino嘅時候,又點會估到自己咁快就返黎呢度。

兩個月時間其實好短,短到我覺得呢段時間其實只不過係橫跨三個半月嘅朝聖之旅。行緊primitivo嗰陣,我好多時都同人講自己只係第一次行camino,因為無論Frances、Portuguese、定係Primitivo,冇左之前既一段路,就唔會有之後行嘅路,我一直都覺得佢地係我2018年所走過既同一條camino。

三條camino,甚至計埋Finisterre四條,每一條路都好值得行。成日比較邊條路靚啲、難行啲、有意思啲,其實意義唔大~實際上每條camino都差唔多,所有camino嘅人同風景都好靚,冇乜話邊條好過另一條。

就好似我成日問老豆去旅行去邊好,佢每次都答我,去邊都得啦~邊度都未去過,個個地方都好玩。。。所以每次都係話隨便揀個地方就得。

如果想行 camino,但係又猶豫要行邊一條,其實唔駛咁惆悵,即使嗰條camino未必係最適合自己,都一定唔會話浪費時間去行左呢條路,或者因為行路本來就係浪費時間。
好似又行左一次camino 咁
多謝樓主
機場係馬德里?
巴打個名
套戲好睇
唔洗點得
咁污糟又出汗
幾時出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞